Satsningen pÄ lokalt producerat kött blev en succé

Krögaren Mehmet TĂŒrkoglu i RĂ„neĂ„ fick förslaget att servera mer nĂ€rproducerat kött. Den lokala satsningen har fallit vĂ€l ut.

Benny Bergqvist driver familjens lantbruk i byn Böle utanför RÄneÄ.

Benny Bergqvist driver familjens lantbruk i byn Böle utanför RÄneÄ.

Foto: Joakim Nordlund

RÄneÄ2020-11-03 09:00

Allt började nĂ€r lantbrukaren Benny Bergqvist frĂ„n Böle Ă„kte in till RĂ„neĂ„ för att Ă€ta pĂ„ den lokala krogen. Han började dĂ„ att prata med Ă€garen Mehmet TĂŒrkoglu för att höra var han handlade sitt kött. Merparten visade sig vara importerat och Bergqvist som sjĂ€lv föder upp köttdjur pĂ„ gĂ„rden kom dĂ„ med förslaget att ta in lokalproducerat kött frĂ„n lĂ€net och ge gĂ€sterna den valmöjligheten. 
– Jag var vĂ€l lite tveksam till en början men jag lyssnade pĂ„ Benny och valde att prova, sĂ€ger Mehmet TĂŒrkoglu. 
Benny Bergqvist berĂ€ttar att han har kommit med förslaget till de som tidigare drev verksamheten men att ingen riktigt vĂ„gade ta steget frĂ„n importerat kött till inhemskt. 
Till att börja med tog TĂŒrkoglu hundra kronor extra för varje köttrĂ€tt för den som ville ha gĂ„rdskött frĂ„n Norrbotten. Sedan minskades det sĂ„ att man betalade femtio kronor i tillĂ€gg. DĂ„ upptĂ€ckte han att i stort sett alla gĂ€ster valde det lokala köttet vilket har lett till att han nu har upphört att köpa in brasiliansk oxfilĂ© och ryggbiff. 
– Jag har ökat min försĂ€ljning avsevĂ€rt. Och det Ă€r en stor skillnad i kvalitet. För mig som kock Ă€r det ocksĂ„ mycket lĂ€ttare att göra köttet precis sĂ„ som kunden vill ha det. Det hĂ€r lokalproducerade gĂ„rdsköttet behĂ„ller saften pĂ„ ett helt annat sĂ€tt Ă€n det importerade och blir dĂ€rför ocksĂ„ mer smakrikt, sĂ€ger han.  
Köttkonsumtionen totalt sett har gĂ„tt ner i Sverige. DĂ€remot ökar inhemsk köttproduktion för fjĂ€rde Ă„ret i rad. 
– Det handlar bland annat om en ökad medvetenhet hos kunderna, sĂ€ger Isabel Moretti som Ă€r vd för branschorganisationen Svenskt kött. 
Hon blir ocksĂ„ glad nĂ€r hon fĂ„r höra om Mehmet TĂŒrkoglus satsning. 
– Vi upplever att allt fler kĂ€nner ett förtroende för svensk köttproduktion framför utlĂ€ndsk, sĂ€ger hon. 
Bosse Eriksson bor i RĂ„neĂ„ och han brukar besöka samhĂ€llets lokala krog. Hemmavid Ă€ter han mest viltkött eftersom han Ă€r jĂ€gare. NĂ€r han tittade i menyn och sĂ„g att det gick att vĂ€lja gĂ„rdskött frĂ„n lĂ€net valde han att prova. 
– Det var en ruskig skillnad jĂ€mfört med det kött som jag hade Ă€tit dĂ€r innan. Det var bĂ„de smakrikare och mörare. Det var definitivt vĂ€rt de dĂ€r extra kronorna som det kostade extra dĂ„. Jag trodde inte det men det var en jĂ€kla skillnad. Helt outstanding, sĂ€ger Eriksson. 
– Jag gĂ„r ju sjĂ€lv hit och Ă€ter. Och i dag mĂ„ste man nĂ€stan alltid ringa och boka bord, sĂ€ger Benny Bergqvist.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!