Underjordisk isälv kan bli ny vattentäkt

Nya skyddsföreskrifter för Råneås vattentäkt Andträsket ska klubbas. Samtidigt pågår en utredning om Råneås vattenförsörjning – och landsbygdspartiets gruppledare Erland Nilsson kräver en annan lösning.

Tjänligt men inte bra. Erland Nilsson vill se en annan lösning för Råneås vattenförsörjning än den som gäller i dag, Andträsket. Nilsson vill att vattnet i stället ska tas ifrån den underjordiska isälv som Jämtön, Töre och Siknäs i dag får sitt vatten ifrån.

Tjänligt men inte bra. Erland Nilsson vill se en annan lösning för Råneås vattenförsörjning än den som gäller i dag, Andträsket. Nilsson vill att vattnet i stället ska tas ifrån den underjordiska isälv som Jämtön, Töre och Siknäs i dag får sitt vatten ifrån.

Foto: Jonny Vikström

RÅNEÅ2017-03-25 05:00

– Det bästa alternativet är att ta vattnet från den underjordiska isälv som går vid Jämtön och Rörbäck. Det vattnet är så rent att det inte behöver renas. Det skulle också frigöra Andträsket för friluftsliv och fritidsboende på ett annat sätt än idag, säger han.

Luleås enda ytvattentäkt Andträsket är en av alla vattentäkter i landet där skyddsområden och skyddsföreskrifter utretts noga och dokumenterats, enligt en tvingande åtgärdsplan som tagits fram av Vattenmyndigheten. Beslutet för Andträsket tas på måndag av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Många av skyddsföreskrifterna har gällt sedan täkten togs i bruk. Andra har tillkommit. På badplatsen råder badförbud och hastighetsregleringar av skotertrafik, båttrafik och vattenskoter gäller.

Bebyggelse får inte uppföras närmare än 200 meter från strand. Vidare är det förbjudet att ha stationära förbränningsmotorer och förvaringstankar med olika typer av bränsle. Biltrafik är förbjudet. Andträsket har tidigare använts av traktorer och skogsmaskiner i samband med avverkningar.

Erland Nilsson bor själv i Böle, inte långt från Andträsket.

– Jag har även en stuga vid Andträsket, som jag byggde på 1970-talet innan alla restriktioner kom. Det är 17-18 stugor där. Stugägarna är mycket ansvarsfulla och följer gällande regler. Jag vet att det är många andra som skulle vilja bygga om det inte var 200 meter från stranden som gällde. I princip är det ett byggförbud som råder.

Erland Nilsson anser att Råneå måste få en annan vattenförsörjning än Andträsket.

– Vattnet är tjänligt men inte mer. Sedan de förstärkte reningsverket har det blivit bättre men sommartid smakar det ofta inte bra.

Jan-Erik Ylinenpää, sektionschef för VA-produktion vid Luleå kommun, berättar att kommunen tittar på andra lösningar än Andträsket.

– Det pågår en stor utredning för Råneås vatten. Vi har tre olika alternativ, där isälven under Jämtöåsen är ett. Isälven har utretts tidigare i samband med planerna på Stålverk 80, säger han.

Isälven löper under marken och mynnar en bit ut i havet utanför Rörbäck. Töre och Siknäs i Kalix kommun har redan sitt vatten härifrån, liksom Jämtön.

– Vattnet räcker för Råneå också. Vi ser möjligheten att ta vattnet från isälven uppströms E 4, så slipper vi riskerna från utsläpp både från samhället och E 4:an.

Enligt Ylinenpää är de andra alternativen att ta vattnet via Luleås VA-nät, som i dag går till Persön, eller att ha kvar Andträsket.

– Vi har tittat på Råneälven men vattnet är för dåligt.

När är ni klar med utredningen?

– Det kan jag inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om