Miljöpartiet är de stora förlorarna i valet i Kalix:

De tappar från 10,0 procent av rösterna till 4,5 procent av rösterna.

Översatt till platser i kommunfullmäktige betyder det att de går från att ha fyra platser där, till att få två platser där.

Artikelbild

| "Vi når inte ut" säger Peter Eriksson, som en förklaring till Miljöpartiets dåliga siffror.

Sven Nordlund:

– Det är jättesvårt för oss att veta varför vi har tappat och vilka väljare vi har tappat. Miljöpartiet har tappat i alla kommuner i hela landet i princip, i länet är Gällivare och Jokkmokk undantagen, säger Sven Nordlund.

Klart är att fler Kalixbor röstat på Miljöpartiet lokalt jämfört med hur många Kalixbor som har röstat på Miljöpartiet i riksdagsvalet – 4,5 procent jämfört 2,7 procent – men ändå:

Den lokala väljarkåren var 1080 människor år 2014 och den är 480 människor år 2018.

Har ni glömt bort någon grupp, kan resultatet spåras där?

– Nej. Vi måste för Kalix kommuns bästa inrikta oss på barnfamiljer och yngre människor, men vi tycker ändå att det är viktigt med bra äldreomsorg, säger Sven Nordlund.

Sven Nordlund säger att han tycker att Miljöpartiet lokalt varit för dåliga på att synas och på att föra dialog:

– Vi behöver bli mycket bättre på att berätta varför vi gör vissa saker, vad vi vill och vad vi inte vill och det gäller inte bara inför val utan alltid.

Peter Eriksson var kommunalråd i Kalix under Miljöpartiets storhetstid i Kalix.

Blommar Miljöpartiet bättre i regnbågsallians, som det var då?

– Jag tror inte att det handlar om det, jag tror att valresultatet beror mer på oss själva. Vi har inte klarat av att kommunicera vad vi vill och vad vi gjort trots att vi gjort bra saker både i Kalix och på riksnivå, säger Peter Eriksson.

– Vindarna i samhället, extremhögerns framväxt, spelar också roll och vi har inte klarat att möta den extrema egoismen och nationalismen på ett tillräckligt kraftfullt sätt, säger Peter Eriksson.

Framtiden – hur ser dina planer ut?

– Jag kanske kan vara hemma i Veniksel (utanför Morjärv) mer, jag kanske kan sätta "pärer" för första gången på länge. Jag har hus som behöver skötsel. Jag har inga planer ut över det, säger Peter Eriksson.