Glädjen var såklart stor i de socialdemokratiska leden när kommunens båda distrikt var räknade och det under valnatten stod klart att partiet går fram med nästan 11 procentenheter – från 42,3 procent 2014 till hela 53 procent i årets val. Det innebär att Socialdemokraterna får möjlighet att styra kommunen på egen hand.

– Just nu känner jag mig alldeles snurrig, sa Anne Jakobsson direkt efteråt.

Känslorna hade inte heller svalnat dagen efter.

Artikelbild

Framåt i Överkalix går också Moderaterna med Peter Larsson i spetsen.

– Men jag har inte sovit ännu, så nu börjar jag bli lite luddig. Eftersom partiet går tillbaka på många andra ställen har våra framgångar fått stort genomslag och det har ringt en hel del, säger Anne Jakobsson efter lunchtid.

Samtidigt sticker hon inte under stolen med att partiet står inför stora utmaningar i en av landets minsta kommuner med en åldrande befolkning.

– Tuffast blir att få till ekonomin. Nu går det ut mer pengar i verksamheterna än det kommer in. Något annat att ta tag i blir personalomsättningen, säger Anne Jakobsson.

Just dessa frågor tror hon och blivande kommunalrådskollegan Leif Nilsson, kommunalråd i Överkalix i sexton år, fram till 2010, har vägt tungt för partiet i valet.

– Jag tror att man hade oerhört stora förväntningar på Överkalix framtid när de tog över makten för fyra år sedan. De har de haft svårt att uppfylla. Samtidigt har vi tagit till oss av den kritik vi fick, när vi upplevdes som maktfullkomliga, säger Leif Nilsson.

Vad händer närmast?

– Jag vet faktiskt inte. Men i morgon är det ett ordinarie kommunstyrelsemöte. Så då får vi prata om det, säger Anne Jakobsson.

Ytterligare ett parti som har haft stark medvind i Överkalix är det tidigare allianspartiet Moderaterna. Partiet står för en uppgång med 4 procentenheter från förra valet – från 5 till 9 procent av rösterna.

– Det känns som en jätteframgång. Anledningarna är nog att partiets nya moderatkvinnor har varit väldigt aktiva och att valkampanjen har bedrivits på nytt sätt, säger partiets ordförande Peter Larsson.

Samtidigt får S egen majoritet. De ökade procenten räcker inte heller till fler mandat än de två M redan har?

– Det stämmer. Men den minskning av fullmäktigeledamöter från 31 till 25 som är aktuell från och med i år innebär ju att partierna behöver fler röster för varje mandat. Så vi är glada över att få behålla båda våra.