2014 blev det totalt 42 164 personröster i riksdagsvalet i Norrbotten. För 2018 stannar siffran under 38 000.

– Fler bedrev personvalskampanjer förra valet. Tystare kring det i år, i alla fall på riksdagsnivå. Kandidaterna kanske var nöjda med sina placeringar. Det kan också ha varit bättre förprocesser inom partierna, ett förtroende för toppkandidaterna, säger Charlotta Söderberg, statsvetare vid LTU.

Hon betonar samtidigt betydelsen av personrösterna.

– Viktigt i en demokrati att medborgarna känner att de har ett inflytande, att inte bara partierna spikar listorna. Å andra sidan kan det bli problem, om personvalskandidaterna är oerfarna eller driver egna linjer i strid med partipiskan.

Vilken roll spelar personrösterna för ett partis framgång?

– En kandidat kan bli både flöte och sänke. Gustav Uusihannu är ett typexempel på det senare – 2014 lockade han många väljare som inte annars hade röstat på partiet.

Inom S är det landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Haparandas "krysskung", som får flest personröster i Norrbotten. Även Ida Karkiainen, Haparanda, och Emilia Töyrä, Kiruna, kryssades mycket.

M:s förstenamn Mattias Karlsson, Luleå, är annars den som lyckades bäst i sin personvalskampanj, med totalt över 1 500 kryss.

Och trots att Nina Berggård, Luleå, fick flest kryss i Vänsterpartiet, räcker inte det för att hon ska putta undan förstekandidaten Birger Lahti, Pajala, eftersom hon inte når femprocentsspärren (se faktaruta).

Total "kryssvinnare" i Norrbotten är SD:s partiledare Jimmie Åkesson, som toppar riksdagslistorna i alla län. Över 8 300 norrbottningar kryssade för hans namn.

Jimmie Åkesson tar mandatet i det län, där han har får flest personröster, vilket sannolikt blir hemlänet Blekinge.

Därför tar – om inget oförutsett inträffar – Eric Palmqvist,Gällivare, plats på Norrbottensbänken för SD.