Riskerar drabbas av ännu större underskott

När kommunen jämfört det lokala aktivitetsstödet som BBK Fotboll fick 2018 med hyran klubben betalat till kommunen så visar det på ett underskott. Därför oroar förslaget till höjd avgift klubbchefen.

Underskottet uppgick till närmare 50 000 kronor.

Underskottet uppgick till närmare 50 000 kronor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bodens kommun2019-11-14 17:16

Underskottet uppgick till närmare 50 000 kronor. Enligt förvaltningen för kultur, fritid och unga (KFU) beror det på att föreningen tränar tidigt på säsongen på en uppvärmd yta på Boden Arena och att alla lagen då tränar på helplan, vilket leder till högre kostnader än om samträning hade genomförts i större utsträckning. 

Magnus Carlsson, klubbchef för BBK Fotboll, har en annan förklaring.

– Vi går minus för att våra ungdomslag tränar året runt, vilket är väldigt bra att de gör. LOK-stödet är så lågt att det inte väger upp hyresavgifterna. Ungdomarna tränar inte på Boden Arena, utan på Björknäsvallen. 

Idag betalar föreningar i planhyra på Björknäs 75 kronor per träningstimme för ungdomar under 15 år och 105 kronor för deltagare över 15 år.

KFU-nämndens förslag innebär att höjning för föreningar till 250 kronor per timme för Björknäs A-plan och 150 kronor per timme för Björknäsvallens B-plan. 

– Vi är den enda föreningen i kommunen som inte äger en egen fotbollsplan. Vi har inte samma lyx som exempelvis Heden och Sävast. När deras planer har tinat fram åker de ju hem till sina hemmaplaner som de får kommunala stöd för till skötsel och drift. Vi hyr hela året.

Han kan inte säga vad förslaget får för konsekvenser för föreningen. 

– Men det låter oroväckande. Då måste vi titta på att dela planer i ännu större uträckning än vi gör idag, säger Magnus Carlsson och förklarar att de redan ibland tränar med tre lag på en plan. 

"Vi går minus för att våra ungdomslag tränar året runt, vilket är väldigt bra att de gör", säger Magnus Carlsson, klubbchef.
"Vi går minus för att våra ungdomslag tränar året runt, vilket är väldigt bra att de gör", säger Magnus Carlsson, klubbchef.
Karta: Flygfältsvägen 31
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!