Källor inom polisen har bekräftat för Kuriren att de första kroppsdelarna som hittades i ödehuset på Mjösjöberget var arrangerade på ett anmärkningsvärt vis.

- Att överhuvudtaget börja hålla på och fixa och dona med kroppsdelarna ger ju ett rituellt inslag. Vad orsaken till det kan vara ligger sannolikt på djupet hos gärningsmannen, säger Ulf Åsgård som är psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.

Arrangerade
De första fynden i ödehuset var som sagt arrangerade, men inte de som hittades längre bort i skogen. Dessutom saknas det enligt polisen fortfarande vissa kroppsdelar som inte tycks finnas i samma område.

Tror du att gärningsmannen har tänkt till med arrangemanget?

- Åtminstone i början, sedan överger han väl den tanken vad det verkar som. Han gör ju inga försök att dölja det. Det är mer: "se mig, se mig, se vad jag kan". Det hela verkar väldigt kaotiskt på något sätt.

När det finns rituella inslag vid ett mord är det, enligt Ulf Åsgård, oftast så att gärningsmannen inte känner sitt offer sedan tidigare.

- Men det förekommer också bland sådana som känner varandra, tillägger han.

Vad kan det ha för betydelse för utredningen?

- De söker efter en avvikande personlighet. Har de två misstänkta att välja på ska de välja den som det finns mest avvikande uppgifter om. Men hur stor betydelse det kan ha det vet jag inte, säger Ulf Åsgård.

Kuriren har försökt nå åklagare och polis för en kommentar om arrangemanget men utan att lyckas.