Byns historia krossades i rivning

Kommunen rev föreningens förråd – med samling av historiska föremål kvar. "Det var oersättliga saker", säger Allan Brännvall i Rutviks byaarkivförening.

Från vänster Thomas Sundström, Rune Bergström, Allan Brännvall, Roland Sundström, Agne Karlsson, Bo-Erik Johansson, Karl-Erik Hansson och Hans Öqvist.

Från vänster Thomas Sundström, Rune Bergström, Allan Brännvall, Roland Sundström, Agne Karlsson, Bo-Erik Johansson, Karl-Erik Hansson och Hans Öqvist.

Foto: Mathias Asplund

Rutvik2019-11-25 18:45

Förra veckan började ett gammalt pumphus rivas i Rutvik. Att huset som tillhört Luleå kommun skulle bort har varit klart i månader, problemet är att byaarkivet inte hört talas om det. De använde ju huset som förråd.

– Man kan inte bara komma med skopan och börja riva, säger Karl-Erik Hansson och utkräver ansvar.

Maskinerna har dunkat ner huset, kvar finns en grop och en stenhög. Historiska föremål och utställningsmaterial är förintat.

– Det enda vi har kvar är nyckeln. Jag tror inte att kommunen hade någon, då hade de ju kunnat gå in och kolla. Men de måste ha börjat riva direkt, säger Inger Sundström, föreningens senaste ordförande.

Enligt föreningen fick de inte köpa pumphuset, men lov att nyttja det 2005. De rustade upp när skolan byggdes om 2010, för att inrymma saker som förvarats där.

Glasmontrarna gick sönder när någon tidigare i år kastade sten genom fönstren, som sedan täckts med träskivor. Men kvar fanns planscher som berättade om 18 av byns äldsta släkter från 1600-talet till 1970. Släktforskaren Artur Enström, vars familj grundade byns kända handelsträdgård, gick runt i gårdarna och samlade in dokument till sina släktutredningar. 

Han ritade släktträden för hand, tills datorerna kom.

– De har skrivits för hand med skrivstil och var väldigt vackra, med personer tillbaka till 1600-talet, berättar Inger Sundström.

Två skalenliga modeller av Enar Norberg är borta. De föreställde Norrbottens första mejeri i Rutvik och boningshuset på en 1800-talsgård. Runt 20 skolplanscher och kartor från gamla byskolan har förlorats, liksom kläder, hattar och skor i sen 1800-talsstil, bruksföremål och redskap, en spinnrock och en "mycket gammal" skrivpulpet.

– Det var oersättliga saker och mycket arbete som har lagts ner. Källdatan finns kvar, men det har tagit lång tid att göra släktträden, säger kassören Allan Brännvall.

Luleå kommuns fastighetschef Fredrik Thyselius beklagar det som hänt och säger att de kommer att utreda vad som hänt och se över rutinerna.

– För att säkra att det inte händer igen. Det finns inget vi kan göra nu, det är bara att beklaga det inträffade. Jag tar det på allvar och ber föreningen att kontakta mig.

Vad har gått fel?

– Jag måste få utreda detta innan jag vet vad som hänt. Så vi får se om och när de kontaktar mig.

Vem bär ansvaret för rivningen?

– Fastighetsavdelningen har ansvaret för rivningen.

Det gamla pumphuset användes som förråd av byaarkivet. Nu är en grop i marken allt som återstår av huset och dess innehåll av lokalhistoriska föremål.
Det gamla pumphuset användes som förråd av byaarkivet. Nu är en grop i marken allt som återstår av huset och dess innehåll av lokalhistoriska föremål.
Karta: Rutvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!