Under måndagsmorgonen nåddes partierna av uppgifter om att många röster saknas. De första preliminära siffrorna sade att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans skulle få tolv mandat, Alliansen tio och att Partiett och Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare. Men uppgifterna om att ytterligare 100 röster på Centerpartiet ska komma in från Hedenäset gör det här ännu jämnare. I så fall blir det elva-elva.

Det verkar oavsett som att ingen kommer att få egen majoritet, även när förtidsrösterna kommer in.

– Det känns lite osäkert ännu, så det är spännande, säger Bente Moen Åkerholm (S) som ändå verkar gå framåt med sitt parti.

– Det är vi otroligt glada för. Men vi uppnår inte egen majoritet, så det krävs samarbete med något parti. Jag hoppas att vi kan inleda samtal med de som är intresserade, men först ska vi träffas i partiet och prata ihop oss och tänka över olika scenarion.

S utesluter bara samarbete med Sverigedemokraterna, i övrigt finns många olika alternativ. S, V och Sjukvårdspartiet skulle kunna bilda majoritet. S och C är ett annat alternativ. Och en Allians med alla partier utom S och V är ett tredje.

Sjukvårdspartiets Tomas Vedestig kan glädjas åt regionvalet, men är besviken över resultatet i kommunen. Vedestig som hade siktat högt verkar få nöja sig med tre mandat i fullmäktige. Men man är fortfarande en viktig pjäs i politiska spelet.

– Det är ju helt vidöppet. På ett sätt avundas jag inte S som ska försöka få ihop det här, säger Vedestig (SJVP).

Om ni får frågan av S?

– Frågan är hur många av sina principer man är beredd att ge bort för att komma till maktposition. Antagligen kommer de att höra av sig till oss. Men det krävs i så fall en ödmjukhet och kanske att Socialdemokraterna rannsakar sina vallöften. Ska man genomföra deras löften talar vi om skattehöjning på fem-sex kronor.

Vedestig tror att det kommer bli svårt att få en politisk stabilitet i Övertorneå, oavsett vilka som bildar majoritet.

– Enda stora majoriteten är ju om S och C går ihop, men de står långt ifrån varandra och har varit i luven på varandra under hela mandatperioden. Det skulle bli många duster om de går ihop nu.

Tomas Mörtberg (C) såg helst en fortsättning för Alliansen, fast med färre partier.

– Det sket sig ju. Någon form av kohandel kommer det att bli, men det passar ju mig som mjölkbonde.