S och MP splittrade om SSAB-skatt

MP vill slopa fossila subventioner för SSAB – men frågan splittrar regeringen. ”Det skulle innebära ett enormt tapp” säger Ida Karikiainen (S), riksdagsledamot.

Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot.

Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot.

Foto: Maria Dahlgren

Sverige2019-11-19 18:00

Miljöpartiet å sin sida vill slopa alla fossila skattesubventioner inom industrin. Koldioxidskatten ska höjas för industrierna, samtidigt som drivmedelsubventioner för arbetsmaskiner måste slopas. Det menar Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.

– Vi vet att hela världen måste nå nollutsläpp till 2030 och då kan vi inte fortsätta med att subventionera fossila utsläpp.

Men om ståljätten beskattas hårdare hamnar svenska jobb i fara, menar Ida Karkiainen (S), riksdagsledamot.

– Och utsläppen skulle då flyttas till andra ställen, tillägger hon.

SSAB gör redan rätt för sig, eftersom de tillsammans med LKAB och Vattenfall, sedan 2016 ingår i initiativet Hybrit som verkar för fossilfri ståltillverkning, menar Ida Karkiainen (S).

Företaget har som mål inom ramen för Hybrit att sänka sina fossila utsläpp med 25 procent fram till 2025. Utsläppen ska vara nere på noll fram till 2045.

– De jobbar hårt med den frågan, och det kommer att bidra mycket till Sveriges minskade utsläpp.

Vi har tidigare skrivit om hur SSAB importerar kol från Australien och Nordamerika. Ståljätten är också den industri som orsakar störst koldioxidutsläpp i landet. 4,9 ton koldioxid släpptes ut förra året – det motsvarar 2,5 miljoner resor till Thailand, tur- och retur.

Varför beskattas inte ett sådant företag hårdare?

– Det skulle bli ett enormt tapp. Om vi har en hög beskattning på våra industrier i Sverige som skapar många arbetstillfällen och exporttillfällen, och som bidrar med pengar i stadskassan, då är det klart att vi vill ha kvar de i landet. Men det är såklart så att industrin är en av de största bovarna när det gäller utsläpp. 

Lorentz Tovatt (MP) ser ingen motsättning. Han menar att jobben inte alls riskerar att försvinna om subventionerna tas bort. Miljöpartiet har själva varit med och höjt utsläppsavgifterna i EU –  bland annat för SSAB.

– Hittills har inte den politiken lett till att jobben flyttats utomlands, tvärtom är jag optimistisk. Vi tror att det finns många jobb inom själva omställningen. 

Går det att vara säker på att jobb inte försvinner utomlands?

– Ingen kan förstås veta säkert. Men jag tror också att SSAB är så pass duktiga att de hittar lösningar för att ta fram ny teknik.

Det finns stöd för en skatteväxling på 15 miljarder i Januariavtalet. Där vill MP hitta en lucka till förhandling, fram tills nästa höstbudget sätts.

Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.
Lorentz Tovatt (MP), riksdagsledamot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!