S gör ett historiskt dåligt val 2018. Partiet stannar omkring 28 procent i riksdagsvalet, en minskning med cirka tre procentenheter jämfört med 2014.

Även i det tidigare så röda Norrbotten backar partiet stort och hamnar på 42 procent, över sex procent sämre än vid förra valet och i linje med den Novusmätning som Norrbottens Media gjorde tillsammans med Sveriges Radio och SVT i våras.

– Vi visste att vi skulle få en tuff valrörelse med en politisk agenda om invandringen som har överskuggat den debatt vi skulle ha behövt om välfärden, säger en nedtyngd Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande för Socialdemokraterna, under söndag kväll.

Artikelbild

| "Vi visste att vi skulle få en tuff valrörelse med en politisk agenda om invandringen som har överskuggat den debatt vi skulle ha behövt om välfärden", säger en nedtyngd Fredrik Lundh Sammeli, distriktsordförande för Socialdemokraterna.

Han beskriver att hela mandatperioden, med flyktingkrisen 2015, har inneburit svåra utmaningar för S som regeringsbärande parti.

– Vi tillträdde i ett läge med en helt förändrat politiskt landskap. Under mandatperioden har vi förvisso åstadkommit fantastiskt mycket, men vi har också haft ett tufft läge.

Dröjde det för långt in i mandatperioden innan S insåg att fokus behövde ändras från migration till välfärd?

– Det är en sån sak som vi behöver titta på efter valet.

Artikelbild

| "Vi kommer att gå fram mycket i Norrbotten. Det blir en dubbling av antalet röster generellt över hela länet", säger Robert Håkansson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten.

SD:s frammarsch har stor betydelse för kräftgången. Var fjärde LO-medlem röstade på Jimmie Åkessons parti, enligt SVT:s vallokalsundersökning, vilket är mer än en fördubbling sedan förra valet.

Men Fredrik Lundh Sammeli vill inte kommentera väljarflykten ännu.

– För tidigt att spekulera i. Vi måste först analysera det färdiga valresultatet. Just i stunden kan jag bara konstatera att vi har bedrivit en fantastisk valrörelse i länet. Och riksdagssiffrorna kommer inte vara Norrbottenssiffror.

Samtidigt är han medveten om att partiet rasar även i regionen och i kommunerna – bland annat på grund av SD.

– De nationella vindarna påverkar även siffrorna i Norrbotten. Under lång tid har SD inte haft mycket att hämta här, men det kan vara så att vi ser en förändring av det nu. I så fall är det mycket oroande.

Enligt det preliminära valresultatet i riksdagsvalet blir det också oerhört jämnt mellan det rödgröna blocket och Alliansen.

Fredrik Lundh Sammeli är tydlig med sin slutsats.

– Blockpolitiken måste dö. Annars hamnar vi i ett läge där Sverige inte kan ledas och styras utan att ge makt till SD.

Men såväl Centerpartiet som Liberalerna har tvärtom – upprepade gånger – stängt dörren för ett blocköverskridande regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– Jag utgår från att de partier som inte vill ge SD makt och inflytande över regeringspolitiken måste stå upp för detta efter valet, säger distriktsordförande Fredrik Lundh Sammeli, Socialdemokraterna.

SD ser däremot ut att blir riksdagsvalets stora vinnare, med över 18 procent i riksdagsvalet (drygt 15 procent i Norrbotten, jämfört med cirka elva procent 2014). Jubel utbröt under partiets valvaka i Luleå redan när SVT:s vallokalundersökning presenterades.

– Väljarna känner igen sig i vår problembeskrivning och tycker om våra lösningar, säger distriktsordförande Robert Håkansson under SD:s valvaka.

Vilket inflytande får SD som vågmästare i rikspolitiken?

– Det hänger på huruvida övriga partier kliver upp ur sandlådan och pratar med oss på allvar. En stor andel av Alliansväljarna vill det också. Om de här siffrorna består, måste övriga Alliansledare börja prata med oss.Jag tror att vi kommer få se stora omsvängningar nu, till och med partiledarbyten, och nya tongångar, säger Robert Håkansson, distriktsordförande för SD i Norrbotten.