Så här säger gruvjätten om Malmsta

Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Foto: Tilda Engman Henriksson

Malmberget2019-11-05 05:30

LKAB:s presschef Anders Lindberg säger att de går ut med information minst en gång per år och att de publicerar miljörapporter med alla mätdata en gång per år.

Han säger att bolaget mäter nedfallande stoft en gång i månaden.

– De minsta så kallade PM10-partiklarna mäts kontinuerligt. 2018 var årsmedelvärdet för PM10 6 mikrogram per kubikmeter luft, miljökvalitetsnormen är 40, säger Anders Lindberg.

Tidigare var mätstationerna placerade på Gunillaskolan men sedan februari i år mäts partiklarna av en mätare på Malmstaskolan, efter önskemål av boende på Malmsta.

– LKAB följer de lagar och regler som är satta för vår verksamhet, och de specifika miljövillkor som gäller verksamheten i Malmberget, säger han.

Stämmer det att avtalet i Kiruna säger att människor kan bo 300 meter från stängslet och att de i Malmberget kan bo 100 meter från stängslet? 

– Nej, det stämmer inte. Det finns inga avstånd fastslagna för stängslet. I både Kiruna och Malmberget ska parker upprättas i en zon mellan bostäder och industristängsel. 

Boende har tidigare gjort en namninsamling där de uppger att 90 procent inte tycker att Malmsta längre är ett utvecklingsområde och vill bli ersatta på ett annat sätt. Hur ställer ni er till det?

– Det är bra att vissa av de boende framför vad de tycker. Det är just av hänsyn till de boende som vi gått med på att köpa husen i Östra Malmberget av de som så önskar från 2022, något vi ju inte är skyldiga att göra enligt miljövillkoret. Vi arbetar på att minska störningarna ytterligare.

– Vi anser det inte befogat att avveckla 144 fungerande bostäder på ett område där påverkan ligger inom tillåtna villkor. 

Hur går diskussionerna kring det här området? 

– Vi för samtal med Gällivare kommun om östra Malmberget, när det finns resultat av de samtalen kommer vi att redovisa dem offentligt.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!