Allt började med att Neil och Pegi Young skiljde sig 2014. Pegi fick ranchen och Neil flyttade till Los Angeles. Spola fram till 2017 och Neil Young ska auktionera ut grejer från ranchen. Det sker live från Los Angeles. Hemma i Kiruna sitter Mats Sidmalm, som mycket milt uttryckt är ett fan av rocklegendaren, och vakar vid datorn. Auktionen pågår långt in på natten och Mats budar på det ena och det andra. Neil Young säljer modelltåg och en massa annat för hundratusentals dollar. Mats Sidmalm budar på, hans kompis, musikproducenten Björn Pettersson Thuuri hade en önskelista (Bland annat en handpumporgel som hörs på skivan "From Hank to Hendrix" med utgångspris 800 dollar. Den såldes för 12 500 dollar).

– Inte tänkte ju jag att jag skulle vinna något, men jag skulle i alla fall följa auktionen.

I sex timmar auktionerades Neil Youngs tillhörigheter ut. Helt plötsligt dök den upp, en tolvsträngad Takamine. En akustisk gitarr som rockstjärnan använt privat, utan anknytning till någon skiva eller turné.

Artikelbild

| Legenden själv. Neil Young är en av de mest produktiva musikerna och ger fortfarande ut album, trots att han är 72 år gammal.

– Precis innan hade det gått en likadan som använts på turné 1976. Så kanske var intresset för den här lite svalare.

Det gick fort när auktionsförrättaren ropade ut grejerna.

– Han matade på snabbt och kom det inte något bud så small han i bordet på en gång.

Mats Sidmalm lade sitt sista bud, budgeten var spräckt. Hammaren föll och ett mejl damp ner i inkorgen. "Grattis, du har lagt det vinnande budet".

Artikelbild

| Hittat hem. Efter en 50 timmars flygresa från Philadelphia, kantad av snöstorm och annat krångel landade till sist Neil Youngs gitarr hos Mats Sidmalm.

– Jag blev som chockad. Jag var så jävla trött och jag gick och lade mig.

När han vaknade på morgonen tog det ett tag innan han insåg att han precis köpt Neil Youngs gitarr.

Artikelbild

| Aldrig tvättas. Gitarren är välanvänd, en bonus för ett äkta fan som Mats Sidmalm som berättar att Neil Young aldrig skulle acceptera att hans gitarrer förblev oanvända.

– Jag tänkte, har jag drömt? Har jag köpt en gitarr av Neil Young? Så jag rusade till datorn.

Det var ingen dröm. Men hur skulle han få gitarren till Kiruna? Så han ringde en annan kompis, Cmores expertkommentator Mike Helber.

Artikelbild

| Mer musiknörderi. I studion finns också en replika av en annan Neil Young gitarr. För ett äkta fan syns det direkt, för er andra är det den svarta gitarren.

– Då visade det sig att hans brorsa Keith skulle till Kiruna efter jul.

Mats Sidmalm beställde transport av gitarren från Los Angeles till Philadelphia där Keith Helber bor. Tre dagar skulle det ta.

Artikelbild

| Känslosamt. När strängarna spänts och gitarren stämts satte sig Mats Sidmalm i sin vrå för att pröva gitarren. "Jag kan säga att det kom tårar" berättar han.

– Men det var så många röda dagar att den kom fram dagen innan de skulle flyga hit.

Allt var på väg att ordna sig. Men en snöstorm längs östkusten hade andra planer.

Artikelbild

– De skulle komma eftermiddan den 5 januari. Men planet blev inställt.

Efter en hel del nagelbitande för Mats Sidmalm fick han besked att Keith skulle landa i Kiruna 20.55 på fredagen.

Artikelbild

– Så jag åker till flygplatsen och när jag kommer fram plingar det till i telefonen. De hade missat planet och var tvungna att vänta på Arlanda till dagen efter.

Resan tog till slut 50 timmar för Keith Helber och Neil Youngs gitarr som till slut landade på Kiruna flygplats på lördagskvällen den 6 januari. Mats Sidmalm sände live på Facebook när han öppnar gitarren. Det första han gör när paketet är öppnat och gitarren blottlagd är att – lukta på guran. Han utbrister:– Den här får aldrig tvättas.

Artikelbild

För den som tror att gitarren ska vårdas ömt och ställas på piedestal säger Mats Sidmalm:

– Neil Young skulle gå i taket om han fick höra att en av hans gitarrer inte användes. Nej, den här ska höras på skivor inspelade i Kiruna i framtiden.

Artikelbild

Gitarren har hittat ett nytt hem, från Broken Arrow Ranch i Kalifornien till Heart of Sound i Tuoluvaara.