Under sommaren och inte minst juli månad slog värmen till i Norrbotten. Temperaturer på runt 30 grader varvat med åska skapade förutsättningar för en riktig brandsommar. Precis som i stora delar av landet så härjades också Norrbotten av skogsbränder runt om i hela länet och räddningstjänsten hade händerna fulla, trots hjälp av millitär och frivilliga. Bränderna kom också att kosta en hel del och 8 av 14 kommuner i länet får nu ersättningar i miljonbelopp av staten.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), står för alla kostnader för räddningstjänstinsatserna som överstiger de olika kommunernas självrisk. Torkel Schlegel vid MSB förklarar att man prioriterar utbetalningar till små kommuner med stora kostnader först.

– MSB har under 2018 utbetalat cirka 350 miljoner kronor för ersättning för stora räddningsinsatser. Prioriteringen har gjorts för ersättningar till små kommuner med särskilt stora kostnader samt till de kommuner som varit tidiga att ansöka om ersättning. Vi har för närvarande ansökningar på ca 80 miljoner som ännu inte hunnit handläggas klart och utbetalas.

Artikelbild

Schlegel berättar också att en stor del av kostnaderna handlar om kommuner som assisterat kringliggande kommuner vid bränder och att alla bränder inte nödvändigtvis når upp till kostnaden för självrisken.

– Vissa kommuner kan ha haft flera relativt stora bränder under sommaren men där kostnaderna för varje räddningsinsats inte når upp till kommunens självrisk, och för de bränderna har vi inga ansökningar.

Självrisken skiljer sig också från kommun till kommun, där Luleå har högst självrisk i länet på cirka 3,3 miljoner kronor, medan Arjeplog har den lägsta på knappt 113 000 kronor. MSB har i dagsläget betalat ut över 20 miljoner kronor till Norrbottens kommuner och har fortfarande kvar ansökningar att handlägga för ett värde av över 3,7 miljoner kronor.

Den kommun i Norrbotten som får absolut mest av MSB är Jokkmokk, som ersätts med cirka 8,6 miljoner kronor. Jokkmokk följs av Luleå kommun som ansökt om ersättning för cirka 2,36 miljoner kronor. Av länets 14 kommuner är det bara två som inte ansökt om någon ersättning av MSB, Arjeplog och Haparanda.