Bland Norrbottens kommuner kostade grundskolan i Överkalix kommun förra året i genomsnitt mest: 184 146 kronor per elev. Det var en bra bit över riksgenomsnittet på 113 681 kronor. 

 

Kostnaderna för grundskolan i Överkalix har ökat med nära 20 procent sedan 2016, då kostnaden per elev var 150 326 kronor.

Artikelbild

| Överkalix S-kommunalråd Anne Jakobsson.

– Vi är mycket väl medvetna om att vi har en ungefär 30-procentig överkostnad mot jämförbara kommuner. Det som har hänt är att vi har tagit emot en större andel ensamkommande än jämförliga kommuner. Under de här åren anställde vi många elevassistenter, säger Anne Jakobsson (S), kommunalråd i Överkalix.

 

Hon säger dock att det är kostnader som inte kommunen själv behövde betala.

– Till de här kostnaderna har det följt med pengar så det är egentligen inte kommunens egna pengar som gått åt. Men vi har valt att verkligen använda de här pengarna till få in så mycket kunskap som möjligt, säger Anne Jakobsson och tillägger att målet är att de nyanlända ska vilja stanna kvar och bli välkommen arbetskraft i kommunen.

 

Mottagandet av ensamkommande barn har minskat och behovet av assistenter har därför minskat, enligt Anne Jakobsson som tror att kostnaderna kommer att närma sig de andra kommunerna.

– Det kommer att se väldigt annorlunda ut nästa gång, säger hon.

Även Övertorneå kommun, som hade länets näst högsta kostnad, sticker ut i statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB, och Kolada. 

Jämförelsevis betalade Haparanda kommun, där skolan kostade i snitt minst, under samma tid 102 264 kronor per elev.