Kvinna som under fredagen skulle ha anlänt till Haukejaurestugan saknas. Stugan ligger cirka 27 km väster om Kebnekaise fjällstation. Hon anmäldes saknad redan under fredagskvällen.

– Vi har under natten och morgonen varit i kontakt med flera stugvärdar och därigenom också andra turister i området. Det är ingen som har iakttagit kvinnan. Kvinnan är välutrustad för vistelse i fjällvärlden vintertid. Kvinnan skulle använda sig av en väl uppmärkt led, säger Börje Öhman, kommunikatör hos polisen.

Då det inte gått att få fram någon information om kvinnan så beslutar polisens vakthavande befäl vid 09-tiden på lördagen om räddningstjänst/fjällräddning med stöd av lag om skydd mot olyckor (LSO). Kvinnan ska lokaliseras och få hjälp om hon har behov av det.

Fjällräddare larmas tillsammans med polisens helikopter. Helikoptern, som för närvarande finns i Hemavanområdet åker omgående mot området.

– Vi har goda förhoppningar om att lyckas med den här räddningen. Kvinnan är bra utrustad och väderleken talar för att det här kommer att gå bra, säger Börje Öhman.

Uppdatering kl 11:48

Efter 8 minuter spaning har helikopterpersonalen visuell kontakt med kvinnan. Hon befinner sig några kilometer från Haukkejaurestugan.

Uppdatering kl 12:35

Kvinnan är lastad i helikoptern och kommer att transporteras till Kebnekaise fjällstation där hennes anhöriga finns och möter upp.