Före matchen mellan Kiruna AIF och Malmberget på lördagen ska Kirunas hockeystolthet Börje Salming hyllas på Matojärvi. En delegation från Toronto har med sig hyllningsflaggan som nu ska hissas i taket på Matojärvi ishall.

Inför festligheterna var Börje Salming på plats i ishallen där karriären startade för att gå igenom programmet för eftermiddagen. Han passade också på att överraska killarna i Kiruna AIF:s U16 lag som skulle möta Luleå HC på hemmaplan. Innan matchen klev Börje Salming in i omklädningsrummet och passade på att säga några ord.

– Jag sa lycka till och ge järnet. Jag frågade om det fortfarande är hatmatcher mot Luleå, det brukade det vara förr i och med att det var som derby mot Luleå när jag var här och spelade. Och det var det fortfarande till viss del, det är klart, man vill alltid slå Luleå, säger Börje Salming.

Vad fick du för reaktioner när du kom in?

– Det var mycket smiles. Ibland brukar de vara lite nervösa om det är pojklag, men de här killarna är lite äldre så de bara garvade lite och tyckte att det var kul, så det var roligt.

Börje Salming passade också på att vara med på en lagbild med killarna innan matchen drog igång.

– Det är alltid roligt. Jag vet själv när det har kommit in stora hockeyspelare, det är jätteroligt. Det är roligt att träffa andra som har gjort och spelat mycket, och jag har spelat mycket här och killarna vet ju om det så det var väldigt roligt att få träffa dem, säger Börje Salming.