Bakläxa för bygglovsbeslut

Bodens kommun gav fastighetsägaren klartecken för utbyggnad av ett Attefallshus. Nu måste utbyggnaden plockas bort. "Inte världens bästa beslut vi har tagit", säger Lars Nilsson (S), ordförande miljö- och byggnämnden.

Namngivare. Tidigare bostadsministern Stefan Attefall framför ett Attefallshus.

Namngivare. Tidigare bostadsministern Stefan Attefall framför ett Attefallshus.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Samhälle2016-05-03 16:31

Ärendet handlar om en fastighetsägare i Boden som i maj förra året fick bygglov av kommunen för att bygga ut sitt Attefallshus med tio kvadratmeter. Bygglovet motiverades av miljö- och byggnämnden med att tillbyggnaden rymdes inom gällande byggrätt.

I november överklagade en granne till länsstyrelsen som upphävde kommunens beslut med skälet att ett Attefallshus inte får byggas ut så att den överstiger 25 kvadratmeter. Fastighetsägaren överklagade vidare till mark- och miljödomstolen och angav som skäl att han hade bygglov och startsbesked och att han följt bygglovsritningarna och anvisningarna från miljö- och byggnämnden.

Mark- och miljödomstolen avslog överklagandet vilket även mark- och miljööverdomstolen gjorde med hänvisning till länsstyrelsens beslut.

– De har bestämt att vi i Bodens kommun måste verkställa beslutet vilket innebär att han måste riva utbyggnaden, säger Lars Nilsson.

Fallet är unikt i Boden men samtidigt som beslutet om rivning från mark- och miljööverdomstolen är en knäpp på näsan för kommunen så tycker Lars Nilsson att det är bra att eventuella frågetecken kring tillbyggnader rätas ut.

– Det har varit väldigt intressant med de här Attefallshusen för allting framgick inte klart och tydligt när man gick ut med lagförordningen. Nu har man tittat på hur man egentligen ska bedöma Attefallshusen eftersom det bara krävs en bygganmälan.

Är regeltolkningen svår för den här typen av hus?

– Nej jag skulle inte vilja kalla den svår, det är max 25 kvadratmeter som gäller eftersom det är en bygganmälan och allt som är överstiger det ska ha ett bygglov. Men det framgår inte lika tydligt vilka regler som gäller när man ska bygga till.

Lars Nilsson är självkritisk i sin bedömning.

– Inte världens bästa beslut vi har tagit med tanke på omständigheterna, men som sagt , jag tycker att det är bra att den här domen kommer så man vet vad det handlar om, säger han.

Bra att veta om Attefallshus

Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggeboden på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra ett så kallat attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.

Attefallshuset får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet. Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 25 kvadratmeter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad).

För attefallshus gäller att åtgärderna får utföras oavsett vad detaljplanen anger om till exempel hur stor area som får bebyggas på varje tomt, men tänk på att det som uppförs måste anpassas till omgivningen. Byggnadsnämnden kan i detaljplan bestämma att åtgärden kräver bygglov om den utförs i en värdefull miljö. Bygglov krävs också om åtgärden ska utföras på byggnader eller i bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.

Om du vill uppföra ett attefallshus inom eller i anslutning till områden som utgör riksintresse för totalförsvaret gäller ibland särskilda regler. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du är osäker på vad som gäller i ditt område.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om