– Det blir meningslöst för de hyresgäster som drabbas just nu i Kiruna och Malmberget, säger Hyresgästföreningens jurist Mikael Renqvist.
Justitiedepartementet har tittat närmare på hur hyresgäster drabbas när de tvingas flytta. Utredaren, professor Bertil Bengtsson föreslår ändringar i exproprieringslagen för att förbättra skyddet för hyresgäster eftersom de inte har samma skydd som bostadsrätt- eller villaägare.
Hyresgästen saknar rätt till ersättning när denne mister sitt hem. Lagförslaget "skulle åtminstone delvis råda bot på detta otillfredsställande rättsläge", skriver han i sitt utlåtande.
Men den nya lagen skulle innebära att den nya lagstiftningen ska gälla för nya tillstånd till gruvarbeten, inte för gruvarbeten som redan har tillstånd.
– Om lagen antas så som den är föreslagen kommer lagen endast beröra expropriationer på fastigheter i områden som är beviljade för mineralutvinning efter att lagen får rättskraft. I malmfälten har man brutit malm väldigt länge och då innebär det att lagförslaget kommer för sent. De som tvingas flytta i malmfälten påverkas inte av lagförslaget. Då borde man i stället ändra lagen så att den innefattar de tillstånd som är lämnade på tillbakavarande tid, säger Mikael Renqvist.
Departementsskrivelsen har varit ute på remiss till kommunerna, LKAB och Hyresgästföreningen. Gällivares kommunalråd Lars Alriksson (M) säger att kommunen i sitt remissvar svarade att man ansåg att det skulle gälla även om man expropriationer på tidigare koncessioner så det hade blivit tillämpbart i Malmberget.
– Om man tagit ställning till det kan jag inte svara på men vi hade en annan hållning i vårt remissvar, säger han.
Kiruna kommun förordade att den nya lagen skall tillämpas då beslut om markanvisning, inte beslut om bearbetningskoncession, fattas efter ikraftträdandet. Kommunjuristen Ann-Catrin Fredriksson säger att det är normalt när man föreslår förändringar i lagstiftningen att man inte har retroaktiva pålagor men att förslaget som sådant inte är ultimat för hyresgästerna i Kiruna.
– Det vi har skrivit i vårt yttrande är att det slår konstigt, i vart fall i Kiruna. Den stadsomvandling som skett så här lång baseras på brytningskoncessioner som är gamla, säger hon.
– Det finns saker som talar för och emot förslagen som var lagda av utredaren. Det finns aldrig någon optimal lösning som är det absolut bästa i varje situation för varje individ, det gäller att hitta en lösning som är så adekvat och rättvist som möjligt för så många som möjligt och det tycker vi att det här förslaget är, säger Ann-Catrin Fredriksson.
Thage Johansson är hyresgäst i Malmberget och han tycker det är bra att man arbetar med nya lagförslag men säger:
– Många av oss har kommit upp i ålderdom och vi vill att det ska hända något nu, innan tvångsförflyttningen. Vi ska inte behöva ta stryk bara för att vi bor i hyresrätter, säger han.