Sång, skratt och allvar i folkhemmets hjärta

Årets revy "Ur soffan i tiden - en folkhemsk historia" bjuder på sång, dans och mycket skratt, men också en hel del raljerande med samtida samhällsfenomen.

G7.nationernas runda poolssamtalen avbröts av Greta.

G7.nationernas runda poolssamtalen avbröts av Greta.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-18 07:00

Harads revygäng är en grupp som utvecklat sitt revyskapande under flera år. Gänget består av erfarna revyrävar och unga duktiga talanger. 

Jag har under årens lopp sett flera av deras revyer och de har ett stående recept - mycket bra textmaterial. De skriver nya sångtexter och sketcher. Jag misstänker att det ligger en hel del finssnickeri bakom texterna i ordverkstaden.

Deras texter är, som alltid, fyndiga och roliga. Ibland kryddade med satir.  De tar sin publik i handen  med välkända musikstycken och leder den in i folkhemmets historia från 30-talet och framåt. 

Deras sketcher är korta och rappa och de har löst övergångarna mellan revynumren på ett finurligt sätt med goggle-Lina som dukar upp nya scener. 

Naturligtvis tog Greta en roll i årets upplaga. Hon klev in i G7-nationernas operation avslappning när de träffats för runda pool-samtal på Arctic Bath i Harads. Det krävs ingen Einstein för att klura ut vad hon tyckte de skulle göra i stället för att ägna sig åt yoga.

Men min absoluta favorit i år är numret Edefärsdistriktet - jag skratta så jag grät.

Harads proffsiga revygäng har alltid lyckats lockat mig till skratt, men där finns också alltid en allvarsam udd i deras texter. Jag väljer därför att avsluta denna text med det som smugit sig in den spillra av folkhem som idag finns kvar av det som en gång var - den ofrivilliga ensamheten.

– Hej, människa, vakna. Stäng av tekniken och öppna ditt hjärta, uppmanar robotens röst i smarttelefonen sin användare. 

Mikael Midbjer och Anna Bergström i numret Färgglatt.
Mikael Midbjer och Anna Bergström i numret Färgglatt.
Karta: Edeborgsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!