Satsning på skolan ska avlasta lärare

Gällivare satsar på klassmentorer. "Vi vill att fler elever ska undervisas av behöriga lärare", säger Jenny Johansson Jänkänpää.

Eva Martinsson, förvaltningschef, Rolf Häggkvist, ledamot (S), Jenny Johansson Jänkänpää och David Väyrynen, ordförande och vice ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Eva Martinsson, förvaltningschef, Rolf Häggkvist, ledamot (S), Jenny Johansson Jänkänpää och David Väyrynen, ordförande och vice ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Foto: Joel Abrahamsson

Gällivare kommun2019-10-29 19:16

Under tisdagen beslutade barn- och utbildningsnämnden att rekrytera klassmentorer för att avlasta undervisande lärare. Satsningen startar på Mariaskolan där de vårterminen 2020 kommer att anställa mentorer till klasserna på både låg- och mellanstadiet.
– Gällivare har under lång tid haft svårt att rekrytera behöriga lärare. Vi vill nu se till att vi har två vuxna i klassrummet och på så sätt främja arbetsmiljön för lärarna men samtidigt ge bättre studiero åt eleverna, säger Jenny Johansson Jänkänpää, ordförande barn- och utbildningsnämnden.

Mariaskolan blir pilotprojektet men faller upplägget väl ut är tanken att införa systemet på andra skolor i kommunen. Jenny Johansson Jänkänpää berättar att det är lärarna på Mariaskolan tillsammans med förvaltning och rektor som påverkat och utformat projektet.
– Tanken är också att behålla de lärare som finns. Lärare som har specifika ämnen i sin legitimation kan då undervisa i just de ämnena. Klassmentorn blir den stabila punkten i klassrummet och lärarna kan istället fokusera på deras kompetens och på så sätt bidra mest till lärandet, säger Eva Martinsson, förvaltningschef barn och utbildning.

Jenny Johansson Jänkänpää förklarar att det finns pengar avsatt till pilotförsöket på Mariaskolan.
– Det är en satsning som vi har tagit i budget och vi hoppas att vi genom att erbjuda fasta tjänster och ett utvecklande arbete kan rekrytera bra personer med goda ledaregenskaper till de här tjänsterna, säger hon. 

Barn- och utbildningsnämnden beslutade också under tisdagen att i förskolorna införa ett system där de vill motivera legitimerad personal att fördela sig jämt över olika förskolor. De erbjuder tillfällig löneökning och tjänstledighet till behöriga förskollärare på förskolor med hög andel behörighet för att de ska kunna arbeta på förskolor med låg andel behörighet.
– Det rör sig om Humlans förskola och Bäckens förskola som påverkas av samhällsomvandlingen i Malmberget och kommer att försvinna förr eller senare. Det gör att man som legitimerad lärare sökt sig till förskolor som kommer finnas kvar. Alla vill ha en stabil arbetssituation och då väljer man hellre att söka sig till en förskola som man vet kommer finnas där i framtiden, säger Eva Martinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!