Genom att använda reserver är tillförseln av olja på samma nivå som före attackerna, sade den saudiske energiministern prins Abdulaziz bin Salman vid en presskonferens på tisdagskvällen.

Ministern försäkrar samtidigt att före september månads utgång kommer produktionen att vara tillbaka på normala nivåer samt att Saudiarabien kommer att upprätthålla sin roll som säker leverantör i den globala oljemarknaden.

Tidigare under dagen föll priset på råolja på världsmarknaden kraftigt. Fallet kom sedan en högt uppsatt saudisk källa till nyhetsbyrån Reuters sagt att Saudiarabiens oljeproduktionen kan vara fullt återställd inom 2–3 veckor.

Artikelbild

| Bild från tv-kanalen Al-Arabiya visar rökutveckling från den attackerade oljeanläggningen Abqaiq.

Nyhetskanalen al-Arabiya rapporterade under tisdagen att personal från det statsägda oljebolaget Aramco åter har fått tillträde till oljeanläggningarna för första gången sedan attacken.

Ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad, ett riktmärke på oljemarknaden, har fallit med nästan 6 procent till cirka 65 dollar per fat.

I måndags, när oljepriset rusade upp med 20 procent till en topp på 72 dollar per fat som högst, uppgav källor för Financial Times att det skulle kunna ta flera månader att nå upp till normala produktionsnivåer av saudisk olja igen. Prislyftet i måndags var det största på en dag sedan 2009.