Stort behov av nattis

Han jobbar skift och hon jobbar hela dygn ibland. Mycket pusslande för att dotterns barnpassning ska klaffa, alltså.
-  Nästa månad tvingas jag ta ledigt hela månaden på grund av barnpassningen, säger Maria Rocklin, Sävast.

NATTJOBBARE. Arne Rocklin och hustrun Maria Rocklin är själva i behov av nattis och därför vill pappa Arne starta ett privat nattis i Boden tillsammans med en affärspartner.

NATTJOBBARE. Arne Rocklin och hustrun Maria Rocklin är själva i behov av nattis och därför vill pappa Arne starta ett privat nattis i Boden tillsammans med en affärspartner.

Foto: Maria Dahlgren

Sävast2013-01-10 06:00

Parets eget svårlagda livspussel med obekväma arbetstider och barnpassning är en av anledningarna till att maken i familjen, Arne Rocklin, via sitt företag och en kompanjons firma, vill starta ett nattis eller en dygnet-runt-förskola, som det egentligen heter, i privat regi.

-  Vår egen koll har visat att det finns omkring 20 barnfamiljer i Boden i dag, som har ett behov av barnpassning på obekväma arbetstider, säger Arne Rocklin, som står bakom ansökan till kommunen.

Bolaget vill bedriva förskoleverksamhet 24 timmar om dygnet och har ansökt om kommunalt stöd och fått ansökan beviljad. Men bara till viss del.

Bara tolv platser
- Utbildningsnämnden sade nej till vår ansökan som helhet. Enligt våra beräkningar kan vi bedriva en verksamhet på 26 heltidsplatser på dagtid och 16 heltidsplatser för familjer med obekväm arbetstid och nattis, säger Rocklin.

I sitt avslag säger utbildningsnämnden att man är positiv till att införa dygnet runt-förskola i kommunen, men bara med tolv platser. Beslutet förbryllar Arne Rocklin.

- Vi har inte förstått argumentet och bett om ett klarläggande från utbildningsnämnden. Det normala är ju att man antingen beviljar, och säger ja, eller nekar och säger nej, menar han.

- Vi har överklagat Boden kommuns beslut till förvaltningsrätten och inväntar vad de har att säga. Men vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna få till stånd en lösning så att situationen för många barnfamiljer löser sig, menar han.

Finansiering
- Vi behöver fylla verksamheten med så pass många platser att hyran går ihop med verksamheten och det har jag svårt att tro att den gör om kommunen beviljar färre platser. För kommunens del handlar det om mellan 300.000-400.000 kronor mindre i utgift med färre barn, vilket ju är betydande, men för oss handlar det ju om att kunna finansiera en hel verksamhet, säger Rocklin.

Ekonomiska skäl
Utbildningsnämndens ordförande Britt-Marie Loggert-Andrén, (S), säger till Kuriren att beslutet om att bevilja elevpengar till ett mindre antal platser togs av krassa ekonomiska skäl.

- Det här är en nystart på en verksamhet som inte finns i kommunen. Därför behöver vi en tillökningsbudget. Kommunfullmäktige får besluta om det. Men jag vill förtydliga att vi i nämnden är positiva till en dygnet-runt-förskola.

Varför begränsar ni ert beslut till tolv platser och inte 16?

- Vi tyckte att det var lite oklart vad som avsågs. Vi tyckte att man inte kan blanda ihop omsorgsplatser och platser för obekväm arbetstid. De måste behandlas olika, säger Loggert-Andrén.

Fotnot: Utbildningsnämnden beviljade företaget som ansökt ett nattis för tolv barn förutsatt att kommunfullmäktige skjuter till pengar, 644.160 kronor. Det motsvarar kommunens egen beräkning för vad ett nattis med tolv platser kostar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om