Bara en dryg månad innan valet står Sverigedemokraterna inför en intern kris i Luleå.

Redan förra veckan avslöjade Norrbottens Media att 41-årige Per Göransson från Sunderbyn har klivit av uppdraget som vice distriktsordförande, vilket innebär att både hans post och den andre vice ordförande-posten är "vakanta" under valrörelsen.

Läs mer: SD-topp lämnar uppdrag

Nu fördjupas problemen ytterligare för SD. I helgen meddelade nämligen Per Göransson på Facebook att han avsäger sig s-a-m-t-l-i-ga förtroendeuppdrag inom partiet, inklusive hans ordförandeskap för SD i Luleå.

– Det har under en längre tid växt fram ett beslut att engagemanget i det politiska partiet tar för mycket tid. Min fria tid har fått stryka med mer och mer, skriver Per Göransson bland annat.

Han konstaterar vidare att "andra personer (...) i samma parti (...) lämnat sina uppdrag av samma anledning", men att han fortsätter att vara politiskt engagerad gällande "det ekonomiska slöseriet inom offentlig sektor, samt att många andras politikers agendor drivs av hänsynslös egoism".

– Det har alltså inte varit ett lätt beslut att ta, skriver Per Göransson.

Förra veckan uppgav Per Göransson att han skulle kvarstå som SD-ordförande i Luleå, där han också är partiets förstanamn på fullmäktigelistan.

I skrivande stund är det oklart huruvida Göransson nu också drar tillbaka sin fullmäktigekadidatur.

Om så sker, skulle SD vara utan sitt etablerade toppnamn inför kommunvalet i Luleå.

Robert Håkansson, distriktsordförande för SD, känner till Per Göranssons beslut.

– Jag pratade med Ilkka Isaksson, vice ordförande i Luleå, i går om detta, så det är ingen större överraskning. Men SD Luleå har alla funktionärer som behövs inom styrelsen, vice och andre vice ordförande, liksom firmatecknare, så verksamheten fortsätter.

Ingen konlikt mellan SD-distriktet och Per Göransson?

– Nej, jag har inget otalt med Per. Det är min upplevelse i alla fall.

Samtidigt beklagar han att Per Göranssons avhopp sker mitt i brinnande valrörelse.

– Sånt kan alltid diskuteras. Men ibland måste livspusslet få bestämma i människors liv.

Robert Håkansson har inte själv pratat med Göransson och vet ännu inte om helgens besked innebär att han även kliver av kandidaturen som SD:s toppnamn till kommunfullmäktige i Luleå.

– Det skulle vara olyckligt om Per hoppar av kandidaturen också, men det är något som föreningen i Luleå diskutera med honom.

Vad signalerar såna här SD-avhopp till väljarna?

– Jag vill inte sticka under stol med att jag gärna hade sett annan publicitet i stället. SD Luleås tidigare historik stärker inte direkt förtroendet bland folk, säger distriktsordförande Robert Håkansson.

Övriga namn på SD:s kommunlista i Luleå är följande:

1. Ilkka Isaksson, 50 år, metallarbetare

2. Philip Wiksten, 64 år, rörmontör

3. Elisabeth Sundkvist, 66 år, undersköterska

4. Barbro Holm, 71 år, pensionär

5. Leslie Bailey, 75 år, egenföretagare

6. Ulf Karlström, 53 år, metallarbetare

7. Stefan Dahlén, 51 år, transportarbetare

Ilkka Isaksson, 50 år, tog i april 2017 över partiets insynsplats i kommunstyrelsens arbetsutskott, sedan förra gruppledaren Carita Elfving blev långvarigt sjukskriven.

Norrbottens Media söker kommentarer från Per Göransson.