– Jag tror att vi är underskattade. Vi har bättre resultat än så när det är färdigräknat inatt, säger Eric Palmqvist, som står som andranamn på partiets listor.

Om första valundersökningsresultatet står sig efter den slutgiltiga sammanräkningen så pekar allt på att Sverigedemokraten från Gällivare, Eric Palmqvist, sitter i Riksdagen efter valet. Han står nämligen som andranamn på partiets norrbottenslista efter partiledaren Jimmie Åkesson..

– Så länge vi får mer än fyrtio mandat så kommer jag till Sveriges riksdag men jag vill ju förhoppningsvis bli invald på ett norrbottensmandat.

Artikelbild

Det är en försiktig glädje som bryter ut på Sverigedemokraternas valvaka i Gällivare när SVT:s vallokalsundersökning presenteras.

Drygt 19 procent. Det är ju nära en femtedel av de röstberättigade som skulle ha lagt sin röst på er?

– Jo, det är ju tacksamt. Vi har ju gjort en ökning sen förra valet då vi hade 12,9 procent. Men vår känsla är ändå att det kommer att bli högre än så. Det ska bli väldigt intressant att se hur det slutligen blir. I natt får vi se hur vi gått på olika platser i landet.

Var tror du att partiet landar?

Artikelbild

– Jag har sagt att vi kommer att få 28,2 procent. Det är kanske lite väl tilltaget men jag känner att vi har ett stort väljarstöd.