Landstingsvalet är ett verkligt ödesval och Sjukvårdspartiet har ett drömläge. Efter 84 år har man chansen att ta makten från socialdemokraterna som i dag stöds av MP och V. Partierna har 36 mandat mot oppositionens 35 mandat.

– När jag kom till vallokalen strax före åtta så mötte jag folk som gav tummen upp. Det har jag aldrig sett tidigare. Folk verkar rösta på oss.

Backgård kan ha rätt. Klockan 01.21 på söndagen har 78 valdistrikt av 163 distrikt räknats, mer än en tredjedel. Sjukvårdspartiet har då fått flest röster eller 33,8procent, S 30,2 procent, C 6,4 procent, SD 5,8 procent, M 5,7 procent, V 7,9 procent. Övriga partier L, KD, MP och Fi ligger under 3 procentsspärren.

Artikelbild

| Vad vill ni med kulturen, Kenneth Backgård?

Förra valet fick Sjukvårdspartiet 60 procent av sina röster i Kiruna eller Malmfältens valkrets. Även Östra valkretsen gick bra.

– Vid midnatt har man bara räknat 2 av 15 distrikt i Kiruna med 57,5 procent i snitt i distriken. Det verkar släpa efter lite med resultaten där.

Men Kenneth Backgård kan nästan lova att det nog blir en historisk seger i landstingsvalet.

– Ja, håller det här sig så kommer det att dra upp siffrorna. Om de 13 andra distrikten hamnar på samma siffror, säger Kenneth Backgård.

Artikelbild

Tidigare under valkvällen åkte han runt till vallokalerna i Boden för att se att partiets valsedlar fanns på plats.

– Jag tyckte redan då att det gått åt mycket valsedlar.

Artikelbild

| Valvakan hölls i Boden i Sjukvårdspartiets partilokal. "Det var ju här vi startade partiet och det är klart det är här vi ska finnas när vi gör ett historiskt val."

Även om Sjukvårdspartiet plockar många röster så måste även M, L och C som ses som naturliga partners i en ny regionledning göra ett kanonval. L ligger precis under 3 procentsspärren.

– Ja, men jag tror partiet kan ta sig upp över spärren. Alla partier måste gå framåt, inte bara Sjukvårdspartiet. Vi ska ju ta makten tillsammans och göra det genom att få fler mandat.

2014 fick Sjukvårdspartiet över 40 000 röster i landstingsvalet. Det räckte till 19 mandat i landstingsfullmäktige. Frågan är hur många det blir nu. Backgård har tidigare tippat på 20-30 procent fler röster.

– Om resultatet skulle stå sig som vi ser nu så innebär det runt 27 mandat för sjukvårdspartiet eller 8 till mandat, säger Kenneth Backgård, då ett blivande regionråd.

Enligt sjukvårdspartisten måste det hända något dramatiskt för att förändra ett kommande maktskifte.

–Fast oskrivet är bäst. Det är lika bra att vänta med segertalet, säger Kenneth Backgård.

Sjukvårdspartiet gör också ett bra kommunval. Siffror visar på 8,1 procent eller upp 3,4 procent när 20 av 22 distrikt är räknade. Alltså en fördubbling av mandat i kommunfullmäktige från två till fyra mandat.