Utanför Clarion Hotel i Stockholm försöker konstnären Gunnar Söder baxa in delarna till sin plywoodskulptur "Kokong" genom hotellentrén. Förgäves - dörrarna är bara 2,20 i höjd - så det spretiga konstverket får lirkas in bakvägen.

Men huvudintrycket av att ställa ut på hotell är ändå positivt, konstaterar han, efter att ha börjat pussla ihop konstverket i ett av konferensrummen.

Liten blir stor

Det har definitivt hänt en del sedan den konstnärsdrivna mässan startade 2006 under namnet Minimarket. Liten har blivit stor - och mässan som från början arrangerades som en spontan reaktion på den kommersiella konstmässan Market har nu vuxit förbi konkurrenten. Eftersom Art Sthlm inte hålls i år är Supermarket landets största konstmässa.

45 konstnärsdrivna gallerier från så vitt skilda platser som Edinburgh, Moskva, Jerusalem och Östra Ämtervik ställer ut på årets mässa. Tre av gallerierna utgår från de specifika hotellmiljöerna, i ett hotellrum håller skotska Echo på att bygga upp en kollektiv installation. I badrummet växer ett träd och ett övervakningstorn upp, mitt på sängens krispiga hotellakan pulserar en odefinierbar grön slembubbla.

Bara fördelar

Pontus Raud ser bara fördelar med att Clarion Hotel sponsrar med lokalerna. Han tycker själv att det är en skön kontrast mot den bild som målats upp av Supermarket som den "exklusiva" konstmässan Markets ruffigare lillebror.

TT Spektra: Men det fanns ingen tveksamhet inför det kommersiella sammanhanget?