De två utrikesministrarna anser det vara hög tid att sådana vapen ingår i de båda stormakternas kommande avtal om nedskärning av de strategiska kärnvapnen, skriver de i en signerad artikel i tisdagens New York Times.

Bildt och Sikorski skriver att medan USA och Ryssland ser de strategiska kärnvapnen som ett ömsesidigt hot har länder som Sverige och Polen starkare skäl att oroa sig för det stora antalet taktiska kärnvapen i Europa.

Flest i Europa

De flesta av världens taktiska kärnvapen tycks vara placerade i Europa i någon sorts teoretisk förberedelse för konflikter i vår del av världen, skriver de.

Det verkliga antalet är hemligt men kommissionen för ickespridningsavtal och nedrustning uppger i en ny rapport, enligt skribenterna, att USA har omkring 500 aktiva stridsspetsar, varav cirka 200 i Västeuropa. Ryssland har omkring 2 000, de allra flesta i västra delen av landet. Även om detta är en avsevärd minskning sedan det kalla kriget rasade som värst är antalet fortfarande avsevärt, anser Bildt och Sikorski.

Och lagret av taktiska kärnvapen ännu större, enligt vissa källor.

Farligt förflutet

Utrikesministrarna anser att vilka utmaningar som än kan drabba Europa kommer kärnvapen aldrig att lösa problemen.

På sin egen blogg skriver Carl Bildt att han ska ta upp de svensk-polska kraven i sitt tal på en nedrustningskonferens i Paris på tisdagen.