Fredrik Neij döms till tio månaders fängelse, Peter Sunde till åtta månaders fängelse och Carl Lundström till fyra månader.

Skadeståndsbeloppen höjs däremot kraftigt, från 30 miljoner till 46 miljoner kronor. Skiv- och filmbolagen hade yrkat på omkring 120 miljoner kronor.

Hovrätten slår i domen fast att Pirate Bay har underlättat olaglig fildelning. Men den godtar inte tingsrättens resonemang om ett kollektivt agerande utan gör i stället en individualiserad bedömning.

Werner är heller inte ledsen över att hovrätten höjer skadeståndet så kraftigt som den gör.

Han säger att han och de övriga dömda hade räknat med att bli fällda i tingsrätten, men också med friande domar i hovrätten.

Försvaret hävdade att det inte är någon skillnad på att hitta så kallade torrent-filer, som används vid nedladdning, på Pirate Bay och att söka upp dem med exempelvid Google.

Kristoffer Schollin, doktor i immaterialrätt vid Göteborgs universitet:

Åklagare Håkan Roswall anser det viktigaste med domen är att hovrätten funnit de åtalades agerande som brottsligt och inte straffets längd som sådan.

I tingsrätten i april förra året fälldes Lundström, Neij, Sunde och Gottfrid Svartholm Warg för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De dömdes samtliga till ett års fängelse och till att betala ett skadestånd på 30 miljoner kronor. I hovrätten prövas inte Svartholm Warg eftersom han låg på sjukhus i Kambodja under rättegången. Han kommer att få en ny rättegång vid senare tillfälle.

Pirate Bay är internets största fildelningsplats för film, musik, spel och program. Materialet överförs med tekniken bittorrent.

Bakgrund: The Pirate Bay

När polisen genomförde sin razzia mot Pirate Bay 2006 hade sajten omkring 2 miljoner samtidiga användare. Fram till rättegången förra våren växte den vidare i snabb takt till drygt 20 miljoner samtidiga användare.

Och när piraträttegången fortsatte i hovrätten i oktober hade sajten enligt piraterna nästan fördubblats ytterligare en gång, till 35 miljoner samtidiga användare.

Det har aldrig funnits några upphovsrättsskyddade filer, filmer eller musik, på Pirate Bays hemsida. Däremot mycket små torrentfiler som söker upp en eller flera trackers. Dessa trackers håller reda på vilka användare som har de filmer eller låtar som nedladdaren vill ha och de koordinerar nedladdningen. Torrentfilen fungerar som en karta som visar var på internet filen finns.

Men den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att genomföra nedladdning utan att använda torrentfiler. I stället används DHT-teknik. Ett tillfälligt nätverk upprättas med hjälp av så kallade magnetlänkar när någon söker en fil. På Pirate Bays hemsida går det nu att välja nedladdning med torrent eller magnetlänkar.

Om torrentfilen kan liknas vid en karta är magnetlänken snarast en vägvisare.