Setra - så ser politikerna på saken

Politiker i Kalix är överens om att fortsatt sågverksamhet är högsta prioritet avseende Setra. Om så inte blir fallet finns visioner om annan företagsamhet, forskning och utveckling - eller ett bostadsområde alldeles vid Kalixälven.

Sara Cave och Sandra Bergström ser helst fortsatt verksamhet, de säger att området  annars lämpar sig för forskning och utveckling inom trä.

Sara Cave och Sandra Bergström ser helst fortsatt verksamhet, de säger att området annars lämpar sig för forskning och utveckling inom trä.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-14 21:40

Det har gått nästan ett år sedan Setra group den 22 oktober 2018 aviserade nedläggningsplanerna avseende Setra Rolfs.

Setra group äger industriområdet och i nästa steg väntar sanering.

– Vi har en grundplan för saneringen, den kommer efter försäljningen av maskinerna, flytt av dem kan innebära mindre spill, sade Anders Nordmark, platschef Setra Rolfs, för en tid sedan och på frågan vad saneringen beräknas kosta sade han att koncernen inte avslöjar siffran.

– Vi kommer inte att smita undan vårt ansvar i saneringsfrågan. Maskinerna är kvar men vi börjar närma oss en försäljning, säger Anders Nordmark nu.

Norrbottens Media har pratat med politiska företrädare för samtliga partier representerade i kommunfullmäktige i Kalix om vad de ser för möjligheter med området.

Alla säger att fortsatt sågverksamhet, eller annan industri, är högsta prioritet.

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S):

– Om de börjar sälja maskinerna, då förstår vi att det nog inte blir någon fortsättning och då väntar sanering i nästa steg, säger Tommy Nilsson som på frågan vad visionen för området i så fall är säger så här:

– Området är 20 hektar så det finns möjligheter, den kan gå att bygga bostäder där. Men vi hoppas på fortsatt sågverksamhet.

Sven Nordlund (Mp) och Katarina Burman (V) säger att fokus är att sågverksamheten ska gå.

Sara Cave och Sandra Bergström, båda (M), säger också att fortsatt verksamhet har högsta prioritet. 

Om det inte blir så, så ser de möjligheten att området kan nyttjas för forskning och utveckling inom träområdet.

– Det är också ett fantastiskt läge för ett bostadsområde, säger Sara Cave.

Tomas Johsund och Rickard Mohss, båda (L), är inne på samma linje:

Jobben i första hand, i andra hand - om marken kan återställas - så ser de bra lägen för tomter.

– Det blir i så fall en trevlig infart till Kalix, med parkområde och bostäder, säger Rickard Mohss.

Inga-Lis Samuelsson (C) säger att de vill att saneringen är i fokus "då det kanske sätter press på ägarna att hitta köpare".

Carl Otto Gählman (FiK) säger att "frågan ligger i Setras beslutssfär" och Mika Räisänen (Kxp) säger att de först vill veta om det blir en nedläggning men "det är annars en jättefin plats för lägenheter, trygghetsboende eller annat i den stilen".

Susanne Darengren, Kristina Karlsson och Marianne Sandström, alla SD, säger att ny ägare till sågverksamhet kommer först men sedan möjligheten för befintliga näringsidkare i Kalix att flytta sin verksamhet dit.

– Det är en fin plats för ett äldreboende, säger Susanne Darengren.

"I första hand en ny ägare och fortsatt verksamhet, annat får vi ta i en senare diskussion" säger Sven Nordlund och Katarina Burman unisont.
"I första hand en ny ägare och fortsatt verksamhet, annat får vi ta i en senare diskussion" säger Sven Nordlund och Katarina Burman unisont.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!