Det är ett rejält pådrag nu kring denna laxfisk som faktiskt är mycket läcker. Och förutom löjdag, den 21 september, och på väg ut i handel och restaurang som en "ny" vara, så har det också tagits fram en receptbok. Det är mat och kostkonsulenten Kristina Wikström vid Hushållningssällskapet som sammanställt boken Löj-liga recept ... och andra smarta löjrätter med recept från matintresserade i hela länet.
- Kokt löja med vitsås, det är så många känner till denna rätt, men det går ju att göra så väldigt mycket mera av denna mycket goda fisk som har låg fetthalt, säger Kristina Wikström.
Hon har tillsammans med Hägnan, Fiskeriverket och länsstyrelsen nu inlett en drive för denna matresurs som kanske vi häruppe inte riktigt förstått att vi har.
Löjan och överhuvudtaget fisk ligger helt enkelt rätt i tiden, tycker Kristina Wikström och de andra projektvännerna.

<span class="mr">Filead löja
</span>Tryggve Bergman, styrelseordförande i föreningen Matproducenterna i Norr och även nyligen avgången VD för BD Fisk tror stenhårt på projektet med filead löja.
- Jajamän. Det finns faktiskt intresse för fisken även i storstäderna. Jag vet att krogchefen på anrika Sturehof i Stockholm är eld och lågor över detta. Och det handlar ju om en fisk som fiskas under självförvaltning men med stark kontroll av fiskeriverket. Varje år kollas fiskelokalerna häruppe noga av biologer som tittar på fiskens storlek. Det händer att man stänger av olika fjärdar om det inte håller måttet. På så sätt handlar det här om en miljöhushållning som vi inte ser i annat fiske som exempelvis torsk och plattfisk, menar Tryggve Bergman.
Så här i slutet av september är det dags för löjfisket som bedrivs under fem intensiva veckor.
- Det landas mellan 1.000 och 1.200 ton löja, mycket av själva fisken har tidigare gått till minkfoder vilket är ett stort resursslöseri, säger Tryggve Bergman.
Han ingår i ett projekt där nu i stället fisken tas om hand, fileas och går ut till konsumenterna och blir tillgänglig hela året är det tänkt.
- Att kasta bort fisken så här som man gjort tidigare tror jag på sikt inte kommer att bli tillåtet. Det kommer säkert direktiv från EU med förbud mot ett sånt resursslöseri, säger Tryggve Bergman och ser nöjd ut.
Han gillar löja och tror stenhårt på att den kommer att bli en uppskattad produkt, både hos gemene man och på de bemärkta restaurangerna.

<span class="mr">Nätt liten skrift
</span>Men hur tillagar man då löjan och hur utvecklar man recepten för att än mer förhöja dess värde? Den intresserade behöver inte alls bli utan uppslag därvidlag. Det borgar den Löj-liga receptboken för.
En nätt skrift där du får veta hur man gör exempelvis Caesarpasta med ansjovis gjord på löja, Friterad löja med dipsås eller kanske en sardin gjord på löja. På torsdagen bjöds det till smakprovning av en löjbuffé på Hägnan och betyget måste sättas till MVG! Boken, ja den kan hittas i bokhandeln, hos Hushållningssällskapet men också hos Hägnan till överkomligt pris.
För övrigt så här i hösttider så får vi påminna om att det i morgon lördag är dags för höstdagjämningen. Den goa värmen som dröjt sig kvar börjar ge vika för kyligare tongångar.
För den som exempelvis längtar efter att ta för sig av de dignande rönnbären kommer första riktigt hårda frostknäppen att vara efterlängtad. Dags att göra en läcker rönnbärssnaps eller kanske en gnistrande gelé till löjrätten?