Under söndagen firades arkeologidagen av riksantikvarieämbetet och i länet arrangerar Norrbottens museum två aktiviteter. I Älvsbyn fanns möjlighet till guidning till de eventuella gravhögarna som kan finnas på Selholmen och där Norrbottens museum just nu utreder om det är gravhögar eller naturliga kullar.

I Vivungi, cirka nio mil öster om Kiruna, gjordes ett experiment att framställa järn på samma sätt som för två tusen år sedan. 2017 hittades en boplats vid sjön Vaikojärvi där två järnframställningsugnar grävdes fram. Ett fynd som kan ha förändrat världshistorien då den visade att stålframställning via järn påbörjades där redan för 2500 år sedan. 2000 år tidigare än vad man tidigare har trott.

–  Allt som finns kvar är ju bara grunderna men vi har försökt rekonstruera en av ugnarna vi hittade. Höjd och tjockleken på väggarna kan man inte veta men vi har kapat ut granitsten i samma tjocklek och längd som ursprungsstenarna i den typen av ugn vi har grävt fram och använder oss av lokal sjömalm från Vaikojärvi som vi tror att de har gjort då, säger arkeologen Jannica Grimbe.

Artikelbild

| Smeden Johan Säfström, yrkeslärare vid Bäckedals folkhögskola, och arkeologen Jannica Grimbe vid norrbottens museum. När järnet är klart ska Säfström bearbeta järnet.

Ett sextiotal personer har tagit sig till platsen för att få en tillbakablick i historien. Jocke Hedberg, elev vid Bäckedals folkhögskola, sitter och bälgar med hög fart för att få glöd i hela ugnen. När det har skett dras tempot ner men bälgandet pågår under hela tillverkningsprocessen för att hålla hettan uppe.

–  Man blåser in luft nerifrån för att få en högre temperatur inne i ugnen. Vi håller på i några timmar men kör korta intensiva pass och byter av varandra, säger Hedberg om träningspasset.

Grundråvaran är malm, eller sjömalm vilket är små kakor man hittar på sjöbotten som sedan rostas.

– När vi har krossat malmen matar vi in den från toppen och varvar med träkol. Det gör vi i omgångar under hela dagen. Då kommer slaggen, restprodukterna i malmen, att bli flytande och rinna ner till botten av ugnen. Järnet lägger sig ovanpå så det blir en skiktning, säger Hedberg.

Artikelbild

| Jocke Hedberg, Bäckedals folhhögskola, bälgar med hög intensitet. Ett jobb de turas om med inledningsvis när farten måste vara hög för att få igång värmen ordentligt.

Järnet användes till framförallt jaktredskap och verktyg och ersatte den mjukare metallen brons.

– Det här var för 2000 år sedan och var då en innovation. Det är ju inte bara vanligt järn som har framställts utan även stål, vilket man tidigare inte har trott har gått att framställa med den här tekniken, så här tidigt så det här är väldigt unikt, säger Grimbe.

Artikelbild

| Agnes Lindér och pappan Roger Lindér har åkt från Skellefteå för att se hur man gör järn.

Roger Lindér och dottern Agnes Lindér har kommit långväga från Skellefteå för att se hur man gör järn.

– All borde tycka att det är intressant. Det är vår historia och fantastiskt att inte all historia börjar söderifrån. Järn och stål som fortfarande är så viktigt. Vi skulle inte ha någonting om det inte vore för det, och det kanske var här det började sett till vårt land, även om det inte fanns länder då, säger Roger Lindér.

Artikelbild

| Sjömalm användes för att framställa järn. här i otorkad form från den närliggande sjön Vaikojärvi.

Dagens experiment lyckades och 1,5 kilo järnmalm producerades av sju kilo sjömalm.

LÄS MER: Nya fynd från norrbotten förändrar världshistorien

Artikelbild

| Smeden Johan Säfström, yrkeslärare vid Bäckedals folkhögskola. förklarar processen med att framställa järn.

LÄS MER: Visst känns det lite snopet säger arkeologen om högarna i Älvsbyn