Sonen ringde nyss och vi iväg som ett skott. Vädret som på beställning denna måndagskväll i september. Hur ska det gå? Törs man titta på?

– Vad många bilar, sa mannen när vi kom.

I stora grävaren sitter nu allas vår kreative konstruktör och puttar sin egenbyggda bottentömmare sista biten mot vattnet. Ordet nytt för mig. Kan dock rent mentalt påminna om vad man själv håller på med.

En båt med hål i flyter inte, det lärde jag mig, sa coole killen i trailergänget i fredags sen sonens jätteprojekt lyfts, backats och baxats på plats. Nu står vi här, storfamilj och vänner i spänd förväntan. Och han själv?

JAA! Den FLYTER!! Fast man vickar den isär!

Men stödbenet? Karlar över till pråmen. Har funkat, berättar 15-åringen. Nu funkar det, ser syrran, 9. Med lite fett på, så. Alla glada. Jag studsar, tjoar. Mannen stegar på därute. Ikväll i knytskor.

Bäst av allt, säger sonens kvinna, att nu fick de, de där som sa att det där kommer aldrig att gå.

Pråm låter rostigt men bottentömmaren en skönhet i lysande gult i den blåa kvällen. Att luft lyfter, vem tänker på det?

När batterier laddats ur lyfts sonen i land och åter av sin kvinna. Säkert jättebra på det, säger hon som Pippi gör, om vad hon aldrig gjort förr. Köra grävarmen.

Och vem är du? Bara ett moraliskt stöd, säger en kille. Utan vore tungt.

Ikväll missar ingen vem morsan är. Många laxmackor har det blivit. Äldsten i söder uppåt, impad av brorsan. Farsan hejar på från ovan. Fick extra av järnverket för idéer och alltid till hands för sonens projekt i garaget. Tre bilar blev en EPA.

Årstider har kommit och gått sen den här idén började flöda. En egenföretagare har aldrig bara ETT jobb och projekten berör inte endast den egne. En vidgad krets närstående i alla åldrar lever ständigt med det i tanke och gärning. Ju närmare, desto mer påtagligt.

20 ton i två hopsatta delar, 19,5 meter lång med jättebalja i. Öppnas och stängs radiostyrt från lilla bogserbåten som drar den, även med muddermassor i. Att tömmas långt ut i öppet hav. Med kompisen, expert på styr- och regler. Många servetter har gått åt, sa han i torsdags, minns du när vi stod här och mätte och slätade till planen?

Även här gick papper åt. Så här kanske? Eller? Hm. Ja! Få se, kan du räkna på det? Med mannen som bisittare. Och sista bulten värst. Nu har jag bara ETT jobb, säger sonen, gräva.

Mitt barnbarn gjorde en drönare på ett halvt kilo, mejlar en farmor, men din son kör med tungt artilleri.

Ord som luktar strid häller bottentömmaren ut och effektiviserar jobbet; att skopa för skopa öppna hamnar.