LÄS MER:Spelmissbruk ligger bakom bedrägerierna

Mannen åtalades av assistentåklagaren Joseph Ricken för tolv fall av grovt bedrägeri, övergrepp i rättssak samt utpressning.

Rättegången pågick i totalt fem dagar

Artikelbild

| Assistentåklagare Joseph Ricken yrkade på fyra års fängelse. Tingsrätten stannade på tre år.l

I ett av fallen har mannen förmått en kvinna att låna ut pengarna till honom men också att kvinnan tvingats betala kostnader som mannen hade. När kvinnan hördes framkom uppgifter att den misstänkte hade tagit kvinnans bank-id med tillhörande koder och då själv fört över pengar till sitt eget konto.

Den nu dömde mannen har lurat personer som har funnits i hans närhet, kvinnor som han träffat men även äldre personer som han har träffat genom kyrkan och som har tyckt synd om honom. Den misstänkte har genomgående uppgett till andra att han är fattig och att han, bland annat, vill hjälpa sin sjukliga mamma med en operation.

Det finns flera samband i åtalspunkterna. Den åtalade har sagt att han har goda kontakter på en ambassad och han känner advokater som kan hjälpa till i olika asylärenden samt att han har möjlighet att få personer till Sverige. I tre fall har mannen tappat sin väska där han förvarat stora summor pengar vilket han delger personerna han har lurat. Han ber därför om mer pengar från sina offer så han kan köpa mat och för att slippa sova utomhus.

Mannen genomgående förnekat brott.

Artikelbild

I fyra fall av de tolv som han åtalades för bor målsägarna i Norrbotten, samtliga i Piteåtrakten.

Mannen döms nu till tre års fängelse och han ska betala skadestånd med 1 035 067 kronor till totalt tolv målsägare