LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

Skam har sedan den började visas i slutet av förra året blivit en stor snackis i både media och på nätet. Serien skildrar några norska gymnasieelever på Hartvig Nissens vidergående skole i Oslos vardag med kärlek, vänskap, svek, fester och sex. Den riktar sig enligt skaparen Julie Andem främst till flickor i 15-årsåldern, men har nått långt utanför sin målgrupp och tittarskaran består idag av både ungdomar och vuxna. SVT:s VD Hanna Stjärne avslöjade häromveckan för Sveriges Radio att Skam med 20 miljoner startade spelningar är den mest sedda serien på SVT Play, någonsin.

Men vad är det som har gjort en serie om norska gymnasieungdomar till den succé den blivit, såväl i hemlandet som i Sverige och Danmark? Vi frågade fansen Maja Kerttu, Jasmin Lind, Carlos Rengifo och Tobias Byström, som allihop är 15 år och går i nian på Tunaskolan i Luleå. Och de lyckades snabbt enas om ett svar.

Artikelbild

| Noora. Josefine Frida Pettersens (till vänster) rollfigur Noora har blivit en tittarfavorit.

– Den är väldigt verklighetstrogen och det är en bra story som man känner igen sig i, menar Tobias Byström och får medhåll från de andra.

– Jag tror att de äldre som tittar får en klarare bild av hur det är för deras egna barn också, fyller Carlos Rengifo i.

Serien blev populär i Sverige redan innan den började visas på SVT Play med svenska undertexter i december. Men varken Maja, Jasmin, Carlos eller Tobias har någon förklaring till hur det egentligen kom sig att de började titta.

– Plötsligt började alla bara prata om den, och började prata norska. Sen fattade man att det kom från Skam och så började man också kolla på det, berättar Maja Kerttu.

Artikelbild

| Zana.

– Det låter bättre på något sätt när det är på norska än om det hade varit på svenska, menar Tobias Byström.

Den lilla kritik serien hittills fått handlar dels om att ungdomarna till synes har obegränsade medel att röra sig med, men också att vissa av rollkaraktärerna är för stereotypa. På den sistnämnda punkten lyckades man dock tysta kritikerna med tredje säsongen, som kretsar runt Isak och Even och deras komplicerade homosexuella relation. Något som gått hem även hos tittarna.

Artikelbild

| Ovanligt.

– Jag tycker det är den bästa säsongen. Man är inte så van att se två killar som håller på med varandra, jag tyckte det var intressant, menar Jasmin Lind.

En av seriens populäraste karaktärer, och en favorit även hos Tuna-eleverna, har blivit Noora Sætre, spelad av Josefine Frida Pettersen, som har huvudrollen i seriens andra säsong. Men Jasmin Lind har en annan favorit, som det i sociala medier spekulerats om kan komma att ha huvudrollen i den fjärde säsongen, som enligt NRK kommer släppas någon gång i vår.

– Jag tycker Sana (spelad av Iman Meskini, reds anm) är bäst. Hon är så ärlig och uppriktig och säger vad hon tycker. Och så är hon väldigt bitchig (skratt).