Generellt sett har älgbetesskadorna minskat de senaste åren. Men efter att Skogsstyrelsen analyserat en skadeinventering av norra Sveriges ungskogar står det klart att skogsskadorna ökar.
Enligt Skogsstyrelsen är särskilt Kiruna, Boden och Överkalix drabbat. De skogsägare i Kiruna som Kuriren pratat med uppger att de ökade skadorna märks av. I Överkalix är skogen i Lomträsk hårt drabbad.
– Det är ganska vältuggat här kan man säga. Det är samma älgar från Pajalatrakten som återkommer varje år så det spelar ingen roll att det är mindre älg i Överkalixområdet än tidigare, säger Anders Eriksson som äger skog i Lomträsk.
Han uppger att tallskogen på vissa håll är till 60-70 procent förstörd.
– Det blir ju inget med dem träden då. Det är ingen idé att börja om och plantera ny skog där heller för då äts det upp.
– Men det har pågått än längre tid. Jag såg det här komma för 15 år sedan men nu är skadan redan skedd.
I år har cirka 2 100 ungskogar i norra Sverige inventerats enligt Skogsstyrelsens älgbetes-inventering (Äbin). Hela Norrbottens och Västerbottens län utom fjällen har inventerats.I första hand registreras skador på tall och gran. Skadorna är på många håll större än de två närmast föregående åren, men det varierar mellan olika älgförvaltningsområden.
– Sammantaget har nära 9 procent av tallstammarna betats i vintras. Med sådana nivåer på viltskadorna kommer alldeles för många unga tallar att till slut få en viltskada, eftersom älgarna hinner återkomma till samma ungskogar under flera år, säger Bo Leijon, Skogsstyrelsens skog-viltsamordnare i norra Sverige.