Skogsbolagen vill fortsätta minska älgstammen

Älgstammen fortsätter att krympa. Men skogbolagen Sveaskog och SCA vill fortsätta minska stammen ytterligare för att förhindra betesskadorna.

Anders Harr, jakt- och klöviltsansvarig på Sveaskog, uppmanar att älgjägarna ska vara uthålliga.

Anders Harr, jakt- och klöviltsansvarig på Sveaskog, uppmanar att älgjägarna ska vara uthålliga.

Foto: Göran Granström

Piteå kommun2019-09-26 20:38

Älgstammen minskar i Norrbotten och årets älgobservation är än så länge den lägsta i Norrbotten under 2000-talet.
Trots att älgstammen krymper vill skogsbolagen Sveaskog och SCA fortsätta se en minskad älgstam för att förhindra oacceptabla betesskador.
– Älgbetesskadorna är det som överskuggar allt vårt annat arbete, menar Anders Harr,  jakt- och klövviltsansvarig på Sveaskog i Norrbotten.

Målet är att årligt uppkomna skador på tallstammarna ska ligga på högst fem procent, vilket älgförvaltningsområde tre (Arjeplog och Arvidsjaur) precis klarade under 2019.
En förbättring med hela sju procentenheter jämfört med förra året.
– Från början var det sagt att vi skulle ned på två eller tre procent. I dag är vi nere på fem procent. Men det kan vara en del variatoner mellan åren och därför måste man se ett medel under en treårsperiod.
Men Anders Harr vill minska stammen ytterligare. Det eftersom att man inte når upp till målet med att sju av tio älgstammar ska förbi oskadade när den inventerade ungskogen uppnår fem meters höjd.
– Det är facit och när vi når dit kan vi säga att då har vi en älgstam som är i balans med fodret. Där är vi inte än och vi har fortfarande en bit att vandra.

Lars Stenberg, skötselchef på SCA, delar bilden av att älgstammen måste fortsätta att minska.
– Under 1990-talet hade vi en bra nivå, men älgstammen har legat för högt i 20 års tid. Vi behöver ha samma avskjutning på älg i ett par år till för att ha en stam i balans, säger han.
Under 2019 hade älgförvaltningsområde fyra, där Piteå och Älvsbyn ingår, årligt uppkomna skador på tallstammarna på sju procent.
Det betyder stora kostnader för skogsbolagen.
– Sist vi hade de skadorna räknade jag på att det kostade 500 miljoner kronor för skogsbolagen i Norrbotten, och 50 miljoner kronor för oss på SCA. Då har vi ändå haft en rejäl förbättring då skadorna låg på 15 procent 2016. 
För att klara av att älgstammen ska minska vädjar skogsbolagen till jägarna att vara uthålliga under älgjakten.
– Det gäller att skjuta den tilldelning som man fått. Att avbryta älgjakten av den enkla anledningen att man själv anser att det är för lite älg är inte alls bra, säger Anders Harr, vid Sveaskog.
– Och för att vi ska säkra framtidens jakt är det viktigt med en föryngring i jaktkåren. I den frågan jobbar vi tätt tilsammans med Jägareförbundet i Piteå, säger Lars Stenberg.

Ägstammen fortsätter att krympa. Men skogsjättarna Sveaskog och SCA vill att stammen fortsätter at krympa på grund av för stora betesskador.
Ägstammen fortsätter att krympa. Men skogsjättarna Sveaskog och SCA vill att stammen fortsätter at krympa på grund av för stora betesskador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!