Samarbete mellan gymnasiernas yrkesutbildningar och det lokala arbetslivet är viktigt för att utbildningar ska kunna utvecklas och hålla en god kvalitet. Det visar Skolinspektionens granskning av arbetslivsanknytningen på yrkesprogram på 15 gymnasieskolor. Skolinspektionen har granskat hur arbetslivsanknytningen är utformad på restaurang- och livsmedelsprogrammet samt hantverksprogrammet på 15 gymnasieskolor. Granskningen har fokuserat på hur yrkesprogrammen har organiserat samverkan med det lokala arbetslivet och hur det arbetsplatsförlagda lärandet ,apl, fungerar. Luleå gymnasieskolas restaurang och livsmedelsprogram är en av de 15 skolorna.
För elever på yrkesprogram är det arbetsplatsförlagda lärandet en viktig del av utbildningen. Ett bra samarbete mellan skolan och arbetslivet är därför nödvändigt för att stärka elevernas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden säger Marie-Louise Hultman, projektledare för granskningen.
Yrkesprogrammen på gymnasiet ska samverka med det lokala arbetslivet i så kallade lokala programråd. Granskningen visar att de lokala programråden sällan utgör aktiva forum för samverkan. Rektorerna behöver ta ett mer övergripande och aktivt ledningsansvar i programråden och gärna involvera programråden i skolornas kvalitetsarbete.