Lärarförbundet - "En orättvis reform"

Lärarförbundets ordförande Bo Ericson säger att löneökningar är nödvändiga för läraryrket. Men regeringens satsning är fel taktik.

Skola2016-10-25 05:00

Lärarlönelyftet innebär att ungefär tre miljarder kronor ska delas ut i form av ökade löner till lärare, förskollärare och fritidspedagoger varje år. Och Lärarförbundets ordförande i Luleå, Bo Ericson, säger att lärares löner behöver höjas. Men att lärarlönelyftet inte är rätt sätt.

– Alla pengar är bra pengar. Men det här är en orättvis reform. Man gör samma arbete för olika lön, säger han.

Skolornas huvudman, kommunen, får en del av de tre miljarder kronor som delas ut. Luleå kommun får drygt 20 miljoner kronor. De lärare som får en löneökning ska få mellan 2 500 och 3 500 kronor i genomsnitt, men det innebär att en enskild lärare kan få en större eller mindre summa.

– Pengarna räcker ungefär till en tredjedel av personalen. Det finns många besvikna lärare i dag. Regeringen hade nog behövt fundera en extra gång, säger Bo Ericson.

Han tycker att alla lärares löner borde höjas istället för att välja ut ungefär var tredje lärare.

– Det är stora förändringar som har skett i läraryrket. Och många av dem är till det negativa. Och med den lärarbrist vi har i dag så är det bara att titta på en ingenjörsutbildning, till exempel. Det är kortare utbildning och 10 000-15 000 mer i lön. Det gör inte läraryrket särskilt attraktivt, säger han.

Bo Ericson säger att han har hört om lärare som har sagt upp sig från sin tjänst på andra orter i landet. Och i Norrbotten har lärare sjukskrivit sig eftersom de mått så dåligt över beslutet.

– Det har inte varit ett avundsvärt jobb som rektorerna har fått göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!