Motiveringen lyder: "Genom att skapa en miljö som är inspirerande, självinstruerande och tillgänglig bygger man en plattform med en tro på den egna förmågan att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Med ett pedagogiskt synsätt som verktyg skapas värden om jämställdhet, respekt och glädje samtidigt som man utvecklar en god arbetsmiljö."
– Det är otroligt stärkande och en bekräftelse på personalens arbetssätt. Nu känner vi oss ännu mer motiverade att fortsätta utveckla förskolan, säger Ellinor Haglander, förskolechef.
Förskolan består av två byggnader med totalt åtta avdelningar. Verksamheten är organiserad i åldersindelade grupper. De allra minsta, 1-2-åringarna, går i B-huset medan de äldre barnen, 3-5-åringarna, håller till i A-huset.
– På så vis kan man möta barnen efter deras utvecklingsnivå. Det är lättare att stimulera barn i samma ålder och det blir mer pedagogisk tid till barnen, säger Ellinor Haglander.
Hon pekar på att de pedagogiska aktiviteterna blir enklare att planera och genomföra då verksamheten kan styras av åldersgruppen som finns där och att barnen blir mer självständiga i en tillåtande miljö. Ellinor Haglander ser inga svårigheter rent pedagogisk med att ha åldersindelade grupper men säger att barnplaceringarna kan bli svårare.
– Vi är inte lika flexibla då barn ska placeras men hittills har det löst sig, säger hon.
Maria förskola var först i kommunen att börja med åldersindelade grupper.
– Vi vill ha självständiga, kreativa barn och tillåtande miljöer, säger Ellinor Haglander.