Frågan som startade hela tumultet i Pajala var skolfrågan. Snart kan den frågan bli hetare än någonsin. För när stora besparingar ska göras kan skolorna hamna i farozonen.
Larsson och Kumpula Kostet tillträder sina nya poster på onsdag. Men de har redan smygstartat genom att påbörja budgetarbetet för 2018. Och de vet vad som väntar: 19 miljoner ska besparas nästa år. 2019 behöver man förmodligen spara omkring 13 miljoner.
– Vi har träffats med tjänstemän och berett budgetberedning, men vi har ännu inte fått svar från förvaltningen som vi hade tänkt, berättar Jan Larsson (S).
– Vi ska bli färdiga så tidigt som möjligt så att man kan dra in kostnader under hösten. Då kan vi påbörja besparingar så att vi får full effekt.
Det ska bli färdigt så att skolan kan planera innan höstterminen. Inom skolan är tanken att fem miljoner kronor ska sparas in.
– Det vi har pratat om är att det är väldigt få elever på vissa skolor och då måste man lösa det på något vis. Men hur? Det är nämnden som ska svara på det.
Det kan bli skolnedläggningar då?
– Det vet jag inte. Det kan det ju naturligtvis bli, för det är inte många elever, säger Jan Larsson.
Kultur- och utbildningsnämnden ska analysera hur man bäst fördelar pengarna. Men att det blir förändringar på något sätt står tämligen klart.
– Det måste bli förändringar. Det är mest i grundskolan vi måste göra åtgärder, för varje elev är väldigt dyr med den lärartäthet vi har. Jämfört med andra kommuner ligger vi högre. Men vilka åtgärder som behövs är saker som nämnden måste titta på.
Planerna på att flytta mer från byar till centralorten för att effektivisera verksamheter kan alltså fortskrida, trots högljudd kritik. Även i socialnämnden är det aktuellt. Tanken på att samla fler under samma tak lockar S och V:s kommunalråd.
– Det är i kultur- och utbildningsnämnden och socialnämnden vi kan spara pengar. I ena ser vi ökade behov och i andra minskade, säger Anna Kumpula Kostet och syftar på att elever blir färre medan fler blir äldre.
Kumpula Kostet (V) vill se effektiviserad äldreomsorg.
– Vi klarar inte av att ha små enheter.
Hur man än bär sig åt behöver kostnader försvinna.
– Utan att överdriva måste vi se över allt. Vi måste göra en hel strukturförändring och göra saker på ett annat sätt än vi har gjort hittills, menar Anna Kumpula Kostet.