Skolans grepp: Heltidsmentor åt eleverna

El– och energiprogrammet på Kungsfågeln i Luleås gymnasieby vill ge lärarna mer tid till undervisning. Lärarnas mentorstid byts mot en heltidsanställd mentor.

Vågar nytt. Ida Nylund säger att ingen har provat att anställa en mentor på heltid i norra Sverige. Hon har läst om lyckade försök i södra Sverige och tyckte att el– och energiprogrammet var en perfekt kandidat för att testa.

Vågar nytt. Ida Nylund säger att ingen har provat att anställa en mentor på heltid i norra Sverige. Hon har läst om lyckade försök i södra Sverige och tyckte att el– och energiprogrammet var en perfekt kandidat för att testa.

Foto: Marcus Nigeus

Skola2016-08-26 14:00

Inspirationen till den nya mentorstjänsten kommer från södra Sverige. Ida Nordlund är rektor på el– och energiprogrammet och läste om en liknande förändring i Ystad och Linköping. Men i den norra landsänden har metoden inte prövats tidigare.

– Lärares uppdrag har successivt förändrats, och mentorskapet är den sociala delen skulle man kunna säga. Det handlar om att få en helhetsbild över elevens studier. Det är det där lilla extra, säger hon.

Men även om lärarna nu förväntas avsätta tid till mentorskapet och investera sig djupare med eleverna så står det inte i lärarförordningen att det ansvaret måste ligga på läraren. Det extra ansvaret skapar stress och den redan knappa tiden försvinner från undervisningen och planeringstid.

– Det har tillkommit lärarnas uppgift, kanske under de senaste tio åren. Och rent krasst så ingår det inte i lärarprogrammet utan det är något man växer in i, säger Ida Nylund.

Därför började hon i våras räkna på hur man skulle få loss mer tid för lärarna. Det togs beslut om att alla lärare tar på sig hundra timmar extra undervisning per läsår. Då finns utrymme för en heltidsanställd mentor åt eleverna, och lärarna kan ägna sig åt sin undervisning. Mentorn har ansvaret för kontakt med vårdnadshavare, information om praktiska saker och agerar bollplank med eleverna.

Tomas Norberg är lärare på el– och energiprogrammet på Kungsfågeln. Han har tidigare haft mentorstid med sina elever och har känt sig splittrad i sin arbetsroll. Han ser fram emot det nya systemet och har tidigt på terminen märkt en förändring.

– Nu är vi i uppstarten av terminen och jag har kunnat ha fokus på mina lektioner. Vi har ju fortfarande en relation med våra elever, det kommer ju naturligt och ändras inte. Och jag tror det blir bra, säger han.

Att anställa en mentor på heltid ser Ida Nylund som en strategi för att ta hand om lärarna.

– Jag menar inte att lärarna har gjort ett dåligt jobb, men de måste få en chans att koncentrera sig. Jag tror absolut att fler program skulle må bra av det. Att en lärare ska ha ett mer privat samtal och sedan gå och betygsätta en elev känns ungefär som om man är väldigt nära vän med en kollega och sedan direkt sätter sig i ett lönesamtal, säger Ida Nylund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om