Oja hade under tiden som kommunchef kontakt med Mikael Fahlander och blev av honom erbjuden direktörstjänst i ett av Fahlanders bolag, detta samtidigt som ett av Fahlanders bolag var mitt uppe i en upphandling om Barents Center. Efter att Oja slutade som kommunchef tog han uppdrag av Fahlander, konsulterade i Barents Center-upphandlingen och blev sedermera styrelseledamot i bolaget Concent. Efter att uppgifterna lyfts upp i dagens ljus i SVT:s Uppdrag granskning valde kommunen att anmäla Patrik Oja, misstänkt för trolöshet mot huvudman och mutbrott. Men förundersökningen är nu nedlagd och Patrik Oja frias från misstankarna, meddelar kommundirektören Lena Ekh.

– Det är en bedömning som åklagaren har gjort och det var väl inte direkt oväntat. Det är svårt att bevisa sådana här saker.

Kommer ni att gå vidare med det här?

– Nej, jag vet inte om politiker har annat att säga, men jag ser ingen möjlighet till det.

Patrik Oja är däremot en av de tidigare styrelseledamöterna i Concent som nyligen har blivit stämd av bolagets nuvarande ledning.

Barents Center-projektet lever, tro det eller ej, ännu. Trots många bakslag för involverade bolag lever projektet och hyresavtalet med Haparanda stad. Men det har kommit ytterligare en smäll mot projektet.

Concents nuvarande ledning har beslutat att göra nedskrivningar på aktier om totalt 239 miljoner kronor. En av huvudanledningarna är den nya kunskapen man har erhållit om förutsättningarna för Barents Center, skriver man i ett pressmeddelande. I förra veckan sålde dessutom två styrelseledamöter av totalt 600 000 aktier i bolaget.

Norrbottens Media har sökt Patrik Oja för en kommentar.