– Slöjd har historiskt setts som en strategi att utveckla länet. Landshövning Ragnar Lassinantti såg slöjd som en näringsverksamhet som skulle kunna dämpa konjunkturnedgångar inom basindustrin. Det satsades stort på att få ut norrbottniskt slöjd framför allt under nödåren i början på 1900-talet, säger Sara Json Lindmark, avdelningschef för museets publika avdelning och Anja Wrede, antikvarie föremålssamlingar.
Ja, att slöjd är så mycket mer än hemmapyssel är något utställningen ”Hallå hemslöjd” verkligen vill förmedla. Inte minst har länets textila traditioner verkligen flyttat in i finrummet och getts plats när länets museum nu visar upp delar ur Norrbottens läns Hemslöjdförenings samling på 1 500 föremål som de donerat till Norrbottensmuseum.
Samlingen innehåller framför allt föremål från föreningens egen produktion som varit till försäljning i hemslöjdens affärsverksamhet. Till stor del är de tillverkade i norrbottnisk tradition, i äldre tekniker och gamla mönster och modeller som även speglar den tid de tillverkades i.
– Slöjden är mer fri idag, men längre var den traditionsbunden och inriktad på affärsverksamhet. Det var hemslöjdskonsulenter som formgav och lade sedan ut beställningar till olika slöjdare. Och vissa blev riktiga storsäljare, berättar Anja Wrede.
Hon lyfter föremål som ”Lovikkapläden”, designad av dåvarande hemslöjdschef Inger Moberg 1950 med inspiration från gamla norrbottniska ranor. Pläden tillverkades fram till 1987 och var populär både att väva själv eller köpa. Eller för den skull ”Tuppen” som blev en storsäljare i USA och Frankrike vars förlaga kom med en sjöman från Frankrike till Kalix-Nyborg där den började tillverkas av Eliard Andersson i början på 1940-talet.
– Hemslöjd är ju en stor del av länets historia och många föremål vi visar här har hämtat inspiration från traditionella föremål. Viktigt som inspiration även för framtiden, menar Anja Wrede.
Utställningen innehåller också en tidslinje där slöjdens och hemslöjdens historia lyfts fram. Här får besökaren bland annat möta Lilli Zickerman, en svensk textilkonstnär, hemslöjdspionjär och initiativtagare till bildandet av Föreningen för Svensk Hemslöjd 1899.
– Hon reste runt i länet för att uppmuntra slöjdandet men ville också höja den konstnärliga nivån på slöjden. Hon såg hemslöjd som en binäring under nödåren i början på 1900-talet, säger Sara Json Lindmark.
Under utställningstiden fram till den 27 oktober hålls också en stor programverksamhet – från visningar till workshops – som börjar redan vernissagedagen när Jonatan Malm håller en föreläsning med titeln ”Jag slöjdar, alltså tänker jag”.