Det har blivit något av en sommartradition för kirunaborna att hälsa fåren från Isosaari ekonomiska förening i Kuttainen välkomna till Gruvstadsparken.

– Vi har tagit hit tolv stycken får, några har varit här tidigare år också, en som är tio år gammal, Ängla. Hon har varit här i flera år, säger Ingvar Dagfjäll, fåraherde.

Besökarna i parken var många under invigningen och kön ringlade sig lång till fikakiosken. Det varma och soliga vädret gjorde också sitt bästa för att locka besökare.

Artikelbild

| De flesta fick bara en skymt att fåren på håll inne i Gruvstadsparkens grönska.

– Det verkar populärt, både unga och gamla väntar på att fåren ska komma, det är inte bara barnen som väntar har jag märkt, säger Ingvar Dagfjäll.

Några av fåren har med sig sina lammungar som de har fått under våren. De sprang bräkandes efter sina mammor i skogen. Det stora antalet besökare gjorde fåren lite oroliga och det var svårt att hinna se dem eller komma åt att klappa dem. Många barn vände besvikna om till kiosken istället.

– I början blir det för mycket folk, men annars är de vana vid folk. Men de blir nog modigare ju längre sommaren går, säger Ingvar Dagfjäll.

Har då fåraherden tips på något gott att ge till fåren för att locka dem närmare?

Artikelbild

| Isak Saarensilta, tre år, och Maija Saarensilta, fem år, besökte Gruvstadsparken tillsammans med farfar, Kari Saarensilta.

– Lite hårtbröd, det är bra, men ingenting annat helst. Då vet vi att de inte får i sig något olämpligt.

I inhägnaden finns också tre höns och en tupp samt två kaniner i en egen bur som är populära att mata med gräs och titta på.

Artikelbild

| Ett av de 12 fåren från Kuttainen som precis påbörjat sitt sommarlov i Gruvstadsparken.

Fåren kommer finnas kvar i hagen på semester och beta av det frodiga gräset fram till den 7 september.

– Här finns det gott om mat i hagen, det är fint sommarbete. Det växer bra här och är en fin park.