Det är upptakten till Lule Stassteaters sommarföreställning ”Undulaten som öppnade dörren och försvann” – en föreställning om yttrandefrihet för barn mellan 4-9 år.

– Vi valde yttrandefrihet som tema i år eftersom det är ett aktuellt men också ytterst komplext ämne. Jag menar, får man säga vad som helst i yttrandefrihetens namn, säger skådespelaren Nettan Öhrvall.

Det är 23.e året i rad som Lule Stassteater spelar sommarteater för barn. Årets pjäs är skriven av Talajeh Nasiri och berör en verklighet där tankar inte ens får ord.

Artikelbild

| Det är morgon för zebrafåglarna, men denna morgon är sig inte lik. Undulaten Fathi har valt att lämna buren för ett liv i frihet, vilket föder många tankar hos de två fåglarna som är kvar i buren.

– Det är lätt som vuxen att associera budskapet med ett ytterst repressivt samhälle, där man självcensurerar eftersom vissa tankar är för farliga att ens tänka. Små barn har givetvis inte de referensramarna, men vår förhoppning är att de nästa gång de ser en burfågel undra om den vill komma ut. Det handlar om empatiträning, att lära barn att sätta sig in i en annans öde, vilket scenkonsten verkligen kan erbjuda, menar pjäsens regissör Pelle Hanæus.

Tillsammans med de två skådespelarna Nettan Öhrvall och Julia Gumpert har han medvetet valt en mycket fysisk gestaltning.

– Att spela utomhus kräver större uttryck och en hel del av skådespelarna. De ska ju konkurrera med väder, vind och folkmassor, säger han.

Pjäsen har urpremiär på fredag under Kirunafestivalen och kommer sedan att spelas på 15 olika platser, mest i Luleå och byarna runt omkring för att till hösten flytta in för en Norrlandsturné.