Fjolåret första året utan förlust

År 2016 är första året som Sörbyn turism och konferens inte har gått med förlust. Hårt arbete och en tydlig målbild har gjort att de nått framgång. "Vi har nått break even och det är verkligen roligt", säger Kerstin Sofia Andersson, delägare.

JÄMNT UPP. "Vi har nått break even och det är verkligen jätteroligt. Vi hade räknat med att vi skulle nå dit på fem år, men vi fick starta om efter den där förskringringen," säger Kerstin Sofia Andersson. Hennes bror Ingemar Granström är huvudägare i företaget.

JÄMNT UPP. "Vi har nått break even och det är verkligen jätteroligt. Vi hade räknat med att vi skulle nå dit på fem år, men vi fick starta om efter den där förskringringen," säger Kerstin Sofia Andersson. Hennes bror Ingemar Granström är huvudägare i företaget.

Foto: Petra Älvstrand

SÖRBYN2017-05-09 16:58

Hennes bror, Ingemar Granström, är majoritetsägare. Båda är barnfödda i Sörbyn. För 25 år sedan återvände Kerstin Sofia Andersson hem. Efter några år gick hon med i idrottsföreningen. Inte för att jobba med idrott, utan för att hon ville göra någonting mer. 2003 blev hon ordförande och hade redan tidigare fört in tanken, att föreningen skulle ta hand om anläggningen på ett sådant sätt att verksamheten inte byggde på ideellt arbete.

Det blev en process. Idéer och förslag utmynnade i en anläggning för konferens och turism, som skulle drivas av föreningen.

– Sedan bestämdes det att vi måste gå vidare och bilda ett bolag som köper marken och som kan göra investeringsansökningar.

Det skedde inte utan strid. Hela byn kom till föreningsmötet där man skulle ha en omröstning, även de som inte var medlemmar kom.

– Vi fick två rösters övervikt, säger Kerstin Sofia Andersson.

Det blev startskottet. Med på tåget var också Cecilia Andersson och ett av Kerstins barn, Paul Andersson. Byborna som inte var emot planerna köpte aktier i bolaget. Ingemar Granström kom med när det började dras upp planer och man började se vilka resurser det fanns för att förverkliga det hela. Han hade aktier i bolaget och gick med i finansieringsgruppen.

– Man hade tagit fram ett ganska stort förslag som vi egentligen inte var i närheten av att ro hem ekonomiskt. När vi sökte investeringsmedel tyckte de att det var för mycket pengar.

Då vände de på steken, tittade på vad de kunde få ihop för pengar och se vad de kunde skapa med dem.

– Minns du när vi satt och pratade om vilken nivå vi skulle lägga oss på. Han hade ritat ett jättevackert hus, Mats Tormod, med flera hörn, men varje hörn kostade 100 000, så vi började med att ta bort dem och övre våningen, säger Kerstin Sofia Andersson.

Sedan gick de på nytt till länsstyrelsen med en plan som var genomförbar. Då hade Ingemar Granström också formerat de möjligheter han hade att gå in som finansiär.

– De ville ha en stark ägare och det kunde jag bidra med.

På det sättet fick de sin investeringsansökan beviljad och kunde sätta igång bygget hösten 2009.

– Det var skönt att få till det, men jag visste att det skulle ta tid att etablera verksamhet i glesbygd, säger Ingemar Granström.

Det var ändå en risk att gå in som finansiär. Hur tänkte du?

– Det är riskpengar. Jag hade haft råd att förlora dem, men jag hade aldrig gjort det på något annat ställe än i Sörbyn. Jag visste ju också vilka som drev det. Det är ju inte långt från ett familjeföretag.

Han bor i Sörmland och har drivit eget företag många år.

– Du hade precis sålt företaget när vi började söka finansiärer och så här sa du, Ingemar: ”Ja jag har verkligen funderat och jag söker något att investera i. När jag tittar på turistnäringen så är det den snabbast växande branschen så det kan väl inte vara så dumt.”

Själv tycker han att det var intressant att se hur motståndsgruppen minskade efter hand ju längre planerna fortskred.

– Från början trodde en del att någon skulle ta ifrån bygden något och roffa åt sig i stället för att bevara, säger Ingemar Granström.

I juni 2010 var det invigning. Hur kändes det den där dagen?

– Jag tänkte att det verkligen gällde att hålla sig i bakgrunden. Jag tänkte till och med när jag klädde mig på hur diskret jag skulle vara. Det enda jag gjorde var att hälsa alla välkomna, säger Kerstin Sofia Andersson.

Dåvarande landshövdingen Per-Ola Eriksson och den meriterade industriledaren Bertil Engman invigde den nybyggda anläggningen. Kerstin Sofia Andersson minns att Engman sa, att det är nu som det svåra börjar.

– Det visste jag, men han sa det så tydligt och bra.

Därefter har de jobbat hårt för att arbeta in anläggning att bli den regionala konferensmarknaden och internationella besöksdestinationen den är idag. Deras nisch är god mat, vilken är en viktig del av framgången.

– Det var väldigt medvetet. Vi sa att det inte går att överleva här, utan hög klass på maten, säger Kerstin Sofia Andersson.

Deras nuvarande kock heter Magnus Fägerman och är 23 år.

– Förutom att han är så duktig i matlagningen har han verkligen värdskapet i sig. Alla älskar honom. Han började 17 februari i fjol och jag kände direkt när han kom in, att det här blir rätt, säger Kerstin Sofia Andersson.

Deras goda rykten gjorde att de fick chansen att ta över restaurangen Kallkällan på Boden Business park i slutet av året 2015. Från och med i april i år har de även tagit över hotell och konferensanläggning på Business park.

I fjol var första året som de inte gick med förlust och under sommaren lämnade Kerstin Sofia Andersson över ledarskapet till Cecilia Andersson.

– Vi har nått break even och det är verkligen roligt. Vi hade räknat med att vi skulle nå dit på fem år, men vi fick starta om efter den där förskingringen, så det tog sex, säger Kerstin.

De tappade ett år i samband med att de utsattes för förskingring av en anställd, som de avskedade och polisanmälde. Polisen lade sedermera ned förundersökningen. Företaget förlorare en halv miljon kronor.

– Det tog mycket energi och man var tvungna att lägga det bakom sig. Men det drabbade inte våra kunder och det tycker jag var grymt, för vi hade en intern kris då. Det var jättejobbigt, säger Ingemar Granström.

Hade det här gått om ni inte hade varit släkt och känt varandra så väl?

– Jag tror inte det. Vi är så jäkla lösningsinriktade och det som kännetecknar oss alla tre är att vi inte vill göra något, som inte blir det vi verkligen har tänkt. När vi nått dit, då känns det som att ”fint, nu är vi klara”. Visst är det en tillfredställelse, men för mig har den mer kommit de här sex åren när jag ser hur glada människor är som kommer hit. Mest av allt är jag glad när det är After work och lokalbefolkningen sitter här och pratar så taket stiger. Att vi har kunnat skapa en mötesplats, säger Kerstin Sofia Andersson.

Det som var grunden till hennes engagemang i idrottsföreningen.

Själva har de redan gått vidare till nästa fas. Ingemar Granström bolag har köpt stugorna, som man tidigare arrenderade av idrottsförening, Sörbyparken och marken i anslutning till hotellet. Vilket också är ett sätt att fördela riskerna. Han har också beställt inglasning av rotundan för att förlänga säsongen. Bröllopsförfrågningarna kommer tidigt.

Den åttakantiga logen vet de inte om den blir ett nytt boende. De har idag 32 bäddar och uppger att de måste ha fler.

– Vi tappar en del konferenser för att vi har för få bäddar. Vi har tittat på en hotellänga till, men även större stugor för teambuilding. Nu håller vi på att ta fram en masterplan för att utveckla hela det här området. Vi har ansökt om och fått pengar för att göra den. Vi kommer att anlita arkitekter för utformningen. Sedan kommer vi säkert att jobba vidare själva när vi har fått strukturen. Vi har jättemånga idéer. Får vi fram planen i år är det bra, säger Ingemar Granström.

Planen handlar om de kommande fem år. En del andra åtgärder kommer de att göra i närtid och oavsett masterplanen.

– Vi vill göra ett lyft här inne i huvudbyggnaden, en bastuanläggning vid vattnet och spa vid hotellet eller stugorna. Sedan har jag redan byggt en konferensanläggning i anslutning till rotundan med utsikt över vattnet, avslutar Ingemar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!