Levande juridik på hemmaplan

Göran Lind lämnade Sörbyn och Norrbotten för juridikstudier i Uppsala. Nu, många år senare, besöker han fortfarande sina hemtrakter så ofta det är möjligt.
? Vi människor är precis som träden, för att kunna växa måste vi få näring från våra rötter, säger han.

SÖRBYN2005-09-05 06:30
SÖRBYN, KURIREN.
Göran Lind är i dag bosatt på en gård utanför Sigtuna, Håtuna prästgård. Men det var i Sörbyn utanför Boden som han växte upp, det var här vid bryggan som han lärde sig simma och han hittar fortfarande de stigar han själv trampade upp i skogen som barn. Efter folkskolan lämnade han byn för att studera vidare på gymnasiet vid dåvarande Luleå högre allmänna läroverk.
? Jag hade väldigt lätt för studier. Min pappa tyckte absolut att jag skulle studera vidare. Att gå vidare till gymnasiet på den tiden var lite speciellt.
Han minns att han som barn fick användning av sina språkkunskaper, då utländska artister på 1960-talet kom för att uppträda i Sörbyparken.
? Jag var där och plockade tomglas som liten grabb. Det var inte så många här som kunde engelska, så jag fick tolka, säger han och ler vid minnet.
Kuriren träffar Göran Lind när han är på vad han kallar för ?blixtvisit? hemma hos sina föräldrar i Sörbyn. Han har varit i Luleå och föreläst för Norrbottens advokater och andra jurister. Han är verksam som forskare i familjerätt vid Uppsala universitet och är även VD för företaget Jura. Han har skrivit flera böcker om svensk familjerätt men ägnar sig för närvarande främst åt internationell familjerätt.
Nu framöver kommer det att bli en del resor till Washington för Göran Lind. Någon gång under våren 2006 kommer hans bok i amerikansk familjerätt, innehållande juridik för sammanboende par, ut i USA.
? Det är stor efterfrågan på sambojuridik. Sverige är världsledande på lågt antal giftermål.
Och hela västvärlden följer efter, konstaterar Göran Lind. Däremot har juridiken inte riktigt hängt med i utvecklingen.
? Om vi inte har några lagar, hur ska samboende då göra vid separation och giftermål? Det är väldigt komplicerade frågor. Sverige fick sin första större sambolag 1987 och en förnyad version kom 2003. Ett problem med den lagen är att den bara ger ett minimiskydd vid separation och dödsfall.
Enligt Göran Lind är det vanlig föreställning bland sammanboende par att de har samma rättigheter och skyldigheter gentemot varandra som gifta par, eller par som ingått partnerskap, juridiskt sett. Men så är det alltså inte.
? Jag brukar ge fyra råd till sambor i den här frågan, om de vill ge varandra ett starkare rättskydd. Till att börja med, upprätta ett testamente. Se till att sambon står som förmånstagare till livförsäkringen. Om den ena äger en fastighet innan man träffas, överför då halva fastigheten till partnern. Och det enklaste och bästa rådet är ju faktiskt att gifta sig. Den korta varianten av borgerlig vigsel tar 35 sekunder och då har man alla rättigheter, säger han och skrattar.
För andra kan det däremot handla om att man vill ha separata ekonomier, särskilt om paret träffas senare i livet. Då kan de istället ha behov av att genom avtal bestämma att inte ens sambolagen ska tillämpas på deras förhållande. Många tycker inte heller att det finns någon anledning att gifta sig eller ingå partnerskap. Men Göran Lind konstaterar att det naturligtvis inte bara är ekonomiska och juridiska orsaker som bestämmer människors val av samlevnadsform.
Vad är orsaken till att allt färre gifter sig?
? Det finns inte längre samma sociala tryck som förr, menar Göran Lind.
Han är själv gift, hans fru är mattelärare. De har tvillingsöner. Båda studerar i Uppsala, den ena har valt juridiken, den andra läser statskunskap. Göran Lind tillbringar mycket tid på resande fot när han åker runt och föreläser. Särskilt mycket fritid har han inte.
Tröttnar du aldrig på juridiken?
? Nej, verkligen inte. Familjejuridik är en väldigt levande juridik. Der är oerhört tillfredsställande att syssla med levande materia. Det finns mycket kvar att göra än. Här vill man gärna ånga på länge till, säger Göran Lind och skrattar igen.
Som tur är har han möjlighet att få vila ut och hämta kraft hos sina rötter hemma i Sörbyn. Varje blixtvisit är guld värd.
Linda Kask
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!