För Linnea Landström är det som händer i Malmberget visserligen sorgligt, men samtidigt finns det fördelar med att bo i ett samhälle som inom en snar framtid kommer att vara borta – och samtidigt växer. Gällivare blir större när de två samhällena slås ihop och ett helt nytt centrum växer fram.

– Jag är född och uppvuxen Norra Mosebacke. Det är jättetråkigt att se Malmberget försvinna men jag försöker vända på det, vi har en unik historia. Där jag har gått i skolan kommer det att vara en stor svart grop. I framtiden får jag visa bilder och berätta om hur det var i Malmberget. hur man flyttade hus och hur man vaknade varje natt av att det sprängde i gruvan, säger hon.

Att promenera i Malmberget i dag är inte som det vara förr, Linnea Landström är 18 år och mycket har hunnit förändras sedan hon var barn.

Artikelbild

– Det är sorgligt när man ser Konsum och skolan men jag blir inte arg, vi har alltid vetat om att det är så här det kommer bli, säger hon.

Till hösten börjar hon sista året på gymnasiet och det innebär att hon inte kommer att gå på nya Kunskapshuset som ska stå klart 2020.

– Jag är lite ledsen över att jag inte hinner gå i den nya, fina skolan. Planen är att jag ska iväg och studera efter gymnasiet. Sedan vet man aldrig vad som händer, det är absolut inte omöjligt att jag kommer tillbaka, säger Linnea Landström.

Hon har spelat fotboll hela livet och haft nära till fotbollsplanen, den ligger endast ett stenkast bort.

– Det bästa har varit lagsammanhållningen inom fotbollen, vi har varit jättemycket på IP. Det har varit vår fritidsgård, jag har inte ens satt min fot på fritidsgården i Gällivare, säger hon.

Hon säger att hon satsat helhjärtat på fotbollen men aldrig velat bli en fotbollsspelare.

– För mig har det varit perfekt. De lagkamrater som velat satsa mer har flyttat till Luleå, men jag var aldrig varit redo att lämna Malmberget, säger hon.

Det enda hon egentligen saknat är en inomhusfotbollsplan.

– Fotbollen är stort här. Det kan jag bli lite arg på, att vi inom damfotbollen aldrig får någon uppmärksamhet. Vi spelar ändå i division två, säger hon.

Det hon är mest stolt över är hur vackert det är här, säger hon:

– Man bor granne med skogen, man har nära till allt. Jag har känt mig så trygg i Malmberget, säger Linnea Landström.

Om framtiden säger hon:

– Jag känner spänning och förväntan. Jag hoppas och tror att det kommer att bli väldigt bra, säger hon.