Litteraturtips 1. Reportageboken ”Vargattacken” är ingen traditionell deckare – men minst lika spännande. Journalisten och författaren Lars Berge undersöker omständigheterna som ledde fram till att en vargguide dödades i varghänget på Kolmården i juni 2012 – den första människa som dödats av en varg på 200 år. Och visst fanns förklaringar – inte minst en berättelse om människans dröm om att förstå det vilda. Men också en historia om att vilja att göra gott, rätt och att få beröm.

2. Nele Neuhaus är en av Europas största självpubliceringssuccér. Nu är hon aktuell med ”Annars skjuter jägaren mig” – den sjätte boken om kriminalarna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein. Det är jul och en äldre kvinna skjuts ihjäl av en okänd gärningsman i ett litet samhälle utanför Frankfurt och nu ställs kriminalarna inför en mördare som verkar välja sina offer godtyckligt eftersom fler mord följer. Samtidigt kommer de en mänsklig tragedi på spåren.

3. Malin Persson Giolitos slog igenom med rättegångsromanen ”Störst av allt” som handlar om en skolskjutning på en skola i Djursholm. Efter den läsarsuccén ges nu hennes tidigare böcker ut, bland annat hennes första bok ”Bara ett barn” där läsaren får stifta bekantskap med juristen Sophia Weber för första gången. I centrum av berättelsen finns pojken Alex som omhändertas efter att skolan slagit larm – följd av en brottsutredning där en grym verklighet uppdagas.

Artikelbild

| Nele Neuhaus är aktuell med deckaren "Annars skjuter jägarn mig" – den sjätte boken om kriminalarna Pia Kirchhoff och Oliver Bodenstein.

4. De som läst dystopin ”Tjänarinnans berättelse” eller för den skull sett tv-serien ”The Handmaid´s Tale har troligen upptäckt Margaret Atwoods säregna författarskap. Exempelvis har Norstedts gett ut ”Rövarbruden” från 1994 i pocketformat lagom till sommaren. Zenia, en manipulativ och hänsynslös kvinna, tränger sig in i tre andra kvinnors liv, utnyttjar dem, stjäl deras män och drar vidare. Kvar står tre kvinnor sammansvetsade av svek tills Zenia återvänder igen.

5. Mari Jungstedts kriminalromaner om kriminalkommissarie Anders Knutas och hans kollegor vid Visby polisen har närmast blivit en tradition i sommarutgivningen. Nu är hon aktuell med den 14:e boken där Gotland är spelplats för allehanda mord och brott. I den nya boken ”Ett mörker mitt ibland oss” börjar Anders Knutas mördarjakt efter havskappseglingen Gotland Runt när en död man hittas bakbunden med munkavel i en vik på Östergarnslandet.

6. Spänningsromanen "Ondskans innersta väsen" är Luca D'Andreas debut och har förlagt sin berättelse till en liten alpby, där det lilla, slutna samhällets komplexitet utgör berättelsens kärna. 1985 hittas tre unga människor brutalt mördade i en dalgång i norra Italien. 30 år senare flyttar den amerikanske dokumentärfilmaren Jeremiah Salinger till trakten med sin familj och börjar nysta i mysteriet med vad som egentligen hände 1985.

7. I vår har den danska thrillerförfattaren Jens Henrik Jensen kommit ut med sin tredje roman i serien om krigsveteranen Niels Oxen. Och det kan sägas på en gång - detta en en thrillerserie av det mer välkända slaget med en man som inte bara slåss mot ett mäktigt maktnätverk utan också jagas av den danska polisen, oskyldigt anklagad för ett mord han inte begått. I "Den frusna elden" vidtar han åtgärder för att kämpa mot den yttersta makten för att kunna återse sin son.

Artikelbild

| Malin Persson Giolitis första bok om juristen Sophia Weber har kommit ut i pocket.

8. Den amerikanska thrillerförfattaren Michael Connelly är främst känd för sina böcker om den smått alkoliserade polisen Harry Bosch. En ensamvarg, närmast alltid på kant med sina överordnade inom Los Angeles polisen. I den nya översätta boken "Nattskiftet" får läsaren dock möta en ny antihjälte, nämligen Renée Ballard, som efter att hon anmält en överordnad för sexuella trakasserier omplacerats till nattskiftet vid polisstationen i Hollywood.

9. En 13 år gammal flicka försvinner på Saxarön i Stockholms skärgård. Hennes cykel hittas i ett kärr i öns naturskyddsområde. Det är upptakten till den småputtriga och ytterst lättsmälta deckaren "Skärgårdsmorden, skriven av författaren och dramatikern Lars Bill Lundholm, kanske mest känd som upphovsman till tv-serien "Skärgårdsdoktorn". Inget litterärt mästerverk förvisso, men lättsam underhållning, med många referenspunkter för den som gillar skärgårdsliv.

Artikelbild

| Margaret Atwoods roman "Rövarbruden" från 1994 har kommit ut i pocket lagom till sommaren.

10. Slutligen en äkta klassiker för dem som verkligen är beredda att kliva in i mänsklighetens mörkaste skrymslen. Det handlar givetvis om Joseph Conrads klassiker "Mörkrets hjärta". Romanen som kom ut i original 1902 berättar om den belgiska exploateringen av dåvarande Kongo. En av 1900-talets centrala romaner. Ett stilistiskt och berättarmässigt mästerverk på drygt 100 sidor. Om inte, borde boken finnas på ett bibliotek nära dig.